2024. július 19., péntek

Figyelmeztető sztrájk a középiskoláért

A nagybecskereki Uroš Predić Vegyészeti-élelmiszeripari és Textilipari Iskolában tegnap délelőtt nem tartották meg az első órát az oktatási intézmény szakszervezete által szervezett figyelmeztető sztrájk miatt.
A város közigazgatása nem támogatja az iskola jövő tanévre vonatkozó iratkozási tervét. Az iskola vezetése viszont nem tartja észszerűnek az önkormányzat kezdeményezését. A szakszervezet és az összes dolgozó kérése, hogy Nagybecskerek polgármestere, Simo Salapura vonja vissza a tartományi oktatási titkársághoz eljuttatott, a középiskolai hálózatról szóló határozat megváltoztatására irányuló kezdeményezést.
Mint arról Kecskés István kollégánk tollából már lapunk olvasói is értesülhettek, az iskola dolgozói már hetek óta küzdenek azért, hogy a városvezetés feladja az oktatási intézmény feloszlatására irányuló szándékát, és a meglévő oktatási profilokat a három másik nagybecskereki középiskolába osztja szét.
A szakszervezet azt állítja, hogy elfogadnák azt a megoldást is, ha egyesülnének a Műszaki Középiskolával, amely jelenleg a vegyészeti középiskola helyiségeinek bérlője.
Bejelentették továbbá, hogy jövő héten megbeszélést tartanak Szakállas Zsolt tartományi oktatási titkárral. 
Tegnap este megtartották a Bánáti Pedagógusok Szakszervezetének ülését is, mely keretében a további lépéseket vitatták meg.
A Danas napilap tudósítása szerint Nagybecskerek városi oktatási tanácsának tagjai egyhangúlag támogatták a városvezetés és a polgármester azon kezdeményezését, hogy az Uroš Predić Vegyészeti-élelmiszeripari és Textilipari Iskola által tanított oktatási profilokat más iskolákba helyezzék át, hivatkozva a tanulók beiratkozás iránti gyenge érdeklődésére.

Nyitókép: Kecskés István felvétele