2024. július 19., péntek

Amit az újvidéki operatársulatról tudni érdemes

Új kötetek a Szerb Nemzeti Színház kiadásában

A Szerb Nemzeti Színház legújabb kiadványait mutatták be szerdán a jeles intézményben. Nemrégiben jelent meg ugyanis a Laza Telečki drámáiból összeállított kötet, valamint a Repertoar Opere SNP-a című mű. 
A Laza Telečki drámaszövegeit tartalmazó könyvet dr. Zoran Đerić, a Szerb Nemzeti Színház igazgatója válogatta össze. 
– Laza Telečki az újvidéki Szerb Nemzeti Színház színésze és igazgatója volt. Színházi szereplésének kezdetétől fogva külföldi szerzők darabjait fordította, és adaptálta színpadra. Kis idő elteltével pedig már saját eredeti darabokat is írt. Köztük a Veša sluškinja, a Nikola Alšomanović, Poslednja destošica smederevska című darabokat, amelyek színházunk repertoárjában is sokáig szerepeltek. Ezek a művek kaptak helyet a könyvben is. Úgy gondolom, hogy Laza Telečki teljes személyiségével és művészi eredményeinek értékeivel a szerb színháztörténet egyik legkiemelkedőbb személyisége. Erről is szó esik a kötetben, a hangsúly azon van, amit a Szerb Nemzeti Színházban ért el, elsősorban színészként, majd színházi rendezőként. Fontosnak tartottam ismét behozni őt a köztudatba – mondta Đerić.
Az Ivana Ilić Kiš által szerkesztett kötet pedig a színház operatársulatának repertoárját foglalja össze 1997-től 2022-ig. A könyv a Szerb Nemzeti Színházat operatársulatának 75. évfordulója alkalmából készült el. 
– Az anyag egy 25 éves időszakot dolgoz fel, az 1997/1998-as évadtól egészen a 2021/2022-es szezonig. Az operatársulat fennállásának 75 éve alatt 5069 előadást mutattak be, amit mintegy 2,5 millió néző tekintett meg. Alapítása óta az operatársulat 262 darabot állított színpadra, amire mindannyian büszkék lehetünk. A nézők a klasszikus opera repertoárból, de a modern operákból is megtalálhatták a számukra legkedvesebb előadásokat. Az elkészült könyv azonban nemcsak egy sima eseménynaptár, hanem a különböző elképzelések, irányvonalak tükre is. Megtalálhatóak benne operaművészek, karmesterek, szólisták, kórus- és zenekari együttesek tagjai is. A kötet elolvasásával egy teljes képet kapunk az operatársulatról, illetve fejlődéséről – emelte ki Ivana Ilić Kiš.
A két köteten kívül szó esett a színház folyóiratáról, a Pozorišteről is, melynek két új számát mutatták be.
Az eseményen jelen volt Laslo Blašković, a Szerb Nemzeti Színház kiadói ágazatának főszerkesztője, dr. Nemanja Sovtić zenetudós, valamint Milorad Stokin, a beszélgetés moderátora.

Nyitókép: Milorad Stokin, Laslo Blašković, Zoran Đerić, Ivana Ilić Kiš, Nemanja Sovtić / Kasza Jennifer felvétele