2024. július 19., péntek

Swiftposium Melbourne-ben

Tudományos konferencia keretében elemzik Taylor Swift rendkívüli sikerét

A Melbourne-i Egyetemen most rendezik meg a Swiftposium nevű, háromnapos nemzetközi tudományos konferenciát Taylor Swift kulturális hatásának szentelve.
A világ 78 intézményétől több mint 400 tudományos dolgozatot küldtek be a Swiftposium weboldalra, amiből 130-at fogadtak el. A téma a zeneipar, a popkultúra, a gender, az irodalom, a közgazdaságtan, az egészségügy a népszerű énekes prizmáján keresztül.
 – Az emberek azt hiszik, hogy csak dicsérni fogjuk Taylort, de valójában jogos kritikát fogalmazunk meg mind őt, mind a hatalmi struktúrát illetően. Nagyon szórakoztató lesz – mondta Georgia Carroll szociológus, a rendezvény egyik szervezője.
Érdekes módon a Swiftposium nem az első olyan tudományos esemény, amely Taylor Swift szélsőséges sikerét elemzi. Korábban a New York-i Egyetem Clive Davis Intézetében, valamint a Genti Egyetemen is foglalkoztak a világsztárral. 
Jennifer Beckett, a Melbourne-i Egyetem média- és kommunikációprofesszora szerint sokféleképpen lehet tanulmányozni Taylor Alison Swiftet, mert rengeteg mindent tanulhatunk tőle.
A Swiftposium vezetői tisztában vannak azzal, hogy rendezvényük könnyű célpont a kritikusok számára, akik nem tartják érdemesnek az énekesnő karrierjét tudományos elemzésre, ennek ellenére úgy vélik, hogy a kritikák nagy része a nemi elfogultságban gyökerezik.
Bár a rendezvény nagy része csak tudósok számára látogatható, a szervezők külön programmal készültek a nyilvánosság részére. Bemutatták például a Taylor Swiftről szóló Miss Americana című dokumentumfilmet, és beszélgetéseket folytattak a hatásáról.

Nyitókép: EPA-EFE/JOELL CARRETT