2024. július 16., kedd

Véget ért az Énekelt Versek 28. Zentai Fesztiválja

Az Énekelt Versek 28. Zentai Fesztiválja pénteken megrendezett versenyprogramjának a végén a Radványi Balázs énekes-zenész, a Kaláka együttes tagja, a zsűri elnöke (Budapest), Verebes Ernő zeneszerző, költő (Zenta–Budapest), Török Máté verséneklő, a Misztrál együttes tagja (Budapest), és Bencsik Orsolya költő, író (Topolya) felállású zsűri a budapesti Kéttamás formáció produkciójának ítélte oda az első helyezést.

A budapesti duó tagjai, Sólyom Tamás (gitár és ének) és Tábi Tamás (hegedű) széplelkű és lassan szépkorú, nagy zenei múltú, többszörösen újrakezdő, optimista zenészeknek vallják magukat, akik koncertjeinken a magyar irodalomból válogatott verseket saját megzenésítésben adják elő. Az elmondásuk szerint arra törekednek, hogy a repertoárjukon az elgondolkodtatóbb versek és a dinamikusabb, könnyedebb, esetenként vidámabb dalok egyensúlyban legyenek. Ugyanakkor a verseket dalszövegként, de mindig kellő tisztelettel és alázattal szólaltatják meg. 

Az idén egyébként 10 Magyarországról érkező formáció fellépését követhette végig a közönség, tartományunkból sajnos egy előadó, vagy pedig zenész sem lépett fel, amit többen is csalódottsággal vettek tudomásul.

A Kaláka zenekar fellépése Bogdán Zsolt színművész társaságában. (Gergely Árpád felvétele)

A Kaláka zenekar fellépése Bogdán Zsolt színművész társaságában. (Gergely Árpád felvétele)

Mint ahogyan napilapunkban korábban már beszámoltunk róla. A fellépőknek egy szabadon választott Radnóti vers és még úgyszintén szabadon választott költemény mellett Bencsik Orsolya, topolyai költőnő Fönt a Kálvária-dombon című költeményét kellett előadniuk. Az irodalmár a versenyprogramban előadott költeményének a feldolgozásai kapcsán a következőket nyilatkozta napilapunknak:

– Nagyon ambivalens érzések vannak bennem, egyrészt azért, mert nagyon boldog vagyok, hogy ilyen sokféle változatban meghallgathattam a versemet. A fellépők nagyon sokféleképpen értelmezték versemet és ezzel különböző érzéseket váltottak ki bennem. Voltak, amelyek nyilvánvalóan közelebb álltak szívemhez és úgy gondoltam, hogy az előadónak sikerült elkapni azt az állapotot, pillanatot, amit én is megfogalmaztam, vagy pedig, amit átéltem. A negatív része az egésznek az, volt, hogy tízszer kellett hallanom magamat, mert nem gondolom, hogy annyira jelentős személy, író volnék ahhoz, hogy itt ennyiszer visszahalljam versemet. Úgyhogy ez egy kicsit olyan érdekes érzés volt számomra és ezt még valahogy fel kell, hogy dolgozzam. No meg nagyon izgalmas volt számomra, hogy a magyarországi versenyzők mennyire is másképpen ejtették ki a versemben szereplő Fityó (az egykoron népszerű Zastava 600-as és 750-es személygépkocsi becézése – a szerző megjegyzése) kifejezést, mint ahogyan a vajdaságiak kiejtik és az, hogy mennyire vajdasági vers ez –ecsetelte a költőnő.

A fesztivál szombaton délelőtt Török Máténak, a Misztrál együttes egyik alapítójának és tagjának a könyvbemutatójával folytatódott, este pedig a rendezvény ünnepélyes gálaműsorában a a Kossuth-díjas és Prima Primissima díjas Kaláka együttes lépett fel Bogdán Zsolt színművész társaságában. A műsorukban Kányádi Sándor költészetét népszerűsítették a zentai közönség előtt.

Az idei fesztivál második helyezettje a székesfehérvári Hungarikum zenekar lett, míg a harmadik helyezést a Tolna-megyei Gerjenből érkező-Duna Rock Akusztik zenekar érdemelte ki. A kötelező vers legjobb megzenésítéséért járó díjat a budapesti Déridő Formációnak ítélték oda, ami fellépési lehetőséget biztosít számukra a Misztrál Fesztiválon. A zsűri egyik különdíját, egy páros belépőt a Misztrál Fesztiválra a veszprémi Rauscher Béla (RAG) érdemelte ki, a másik különdíjat, négy belépőt a Kaláka Fesztiválra pedig a budapesti TBX Band nyerte meg.

Az Énekelt Versek 28. Zentai Fesztiváljának a győztese is fellépett a gálarendezvényen. (Gergely Árpád felvétele)

Az Énekelt Versek 28. Zentai Fesztiváljának a győztese is fellépett a gálarendezvényen. (Gergely Árpád felvétele)

Nyitókép: Énekelt Versek Zentai Fesztiválja - Facebook