2024. július 16., kedd

A kulturális fővárosi címre készül Nagykikinda

A 2027-es évre vonatkozó kulturális fővárosi címre készül Nagykikinda – áll a szervezőcsapat közleményében. Az indoklásuk szerint Nagykikinda figyelemre méltó kulturális örökségre tett szert az őskortól kezdve napjainkig, aminek köszönhetően valóságos bánsági gyöngyszemmé vált. A céljaik közt azonban nem csupán a városuk fejlesztése szerepel, hanem az is, hogy Szerbia kulturális fejlődéséhez is hozzájáruljanak.

A cím egyrészt lehetővé teheti, hogy nagyobb figyelem irányuljon a Nagykikindán született, felnőtt vagy egy ideig ott élt művészekre, mint amilyen például Đura Jakšić, Dušan Vasiljev, Vasa Stajić, Miroslav Mika Antić, Jovan Ćirilov és Jovan Popović, akik a szerb kultúrában kitörölhetetlen nyomot hagytak. Másrészt pedig a figyelem középpontjába kerülhetne számos műemlék, kulturális intézmény, nem feledve azt, hogy az egyedi Terra múzeum és a hozzá kapcsolódó szimpózium világszinten ismert. Ahogyan azt Nikola Lukač, Nagykikinda polgármestere is kiemelte, nem csupán az a céljuk, hogy bemutassák a kulturális javakat, a cím megszerzése további fejlődésre adna lehetőséget, ami népszerűbbé tehetné a várost a beruházások és a turizmus tekintetében is. Tennék ezt egy olyan évben, amely kiemelten fontos lesz Szerbiában, ezért mindenképpen szeretnének összhangban lenni az EXPO-val. A polgármester elmondása szerint a jövőbeni céljuk az lenne a fejlesztéssel, hogy maradásra bírják a kivándorlást választó fiatalokat, vagy legalábbis visszavonzzák őket Bánátba.

A jelölésre való előkészületekbe nem csupán az intézményeket, hanem szinte az egész lakosságot szeretnék bevonni. Valentina Mickovski, a város kultúrával megbízott tagja azt hangsúlyozta, hogy a dokumentumok összeállításához és a tervezéshez már hozzá is fogtak, ezáltal is szándékuk és vágyuk komolyságát szeretnék prezentálni.

Nyitókép: Szervezőcsapat Nagykikinda 2027