2024. július 7., vasárnap
Nyárhangoló Fesztivál Palicson

Mindenki talál megfelelő programot

A Szekeres László Alapítvány szervezésében július 11. és 14. között tartják meg a III. Nyárhangoló Fesztivált Palicson. Sokszínű, ingyenes programokkal várják a látogatókat.

Csütörtökön 20.30-kor lesz a megnyitó a Nagyszínpadon, ahol 21 órától 22.30-ig a Csík zenekar lép fel. A Nyári színpad előterében 22 órától éjfélig kézművesital- és ételkóstoló lesz, illetve a Juhász zenekar táncháza, amely 23 órától éjfélig tart.

Pénteken 15 órakor kirakodóvásár várja az érdeklődőket, 15.30-tól pedig a Makovecz Imre Alapítvány Makovecz Imre – Családi házak című tablókiállításának megnyitója lesz a Vigadó nagytermében, ennek anyaga a fesztivál végéig tekinthető meg. Ezt követően, 16-tól 17 óráig Brasnyó Zoltán újságíró Fülöp Tiborral, a Makovecz Imre Alapítvány kuratóriumi tagjával, a Kós Károly Egyesülés társigazgatójával, és Terdik Bálint építésszel, a Kós Károly Egyesülés diplomás vándorépítészével beszélget. A tradíció és a nemzeti jelleg megjelenéséről vagy eltűnéséről, a jelenkor építészeti stílusáról diskurálnak majd. Pénteken délután 4 órától este 8-ig a kék váza melletti füves téren gyermekfoglalkozásokkal és pónilovaglással készülnek a kicsiknek. Szintén pénteken, 17-től 18 óráig a Vigadó teraszán politikai-közéleti beszélgetést tartanak, Orosz Ildikó újságíró beszélgetőtársai: Illés Boglárka, a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára, és Vicsek Annamária, a VMSZ alelnöke, európai parlamenti képviselő. E napon 18.30-tól 20 óráig a magyarországi Farkas Mihály Brasil Project – A.C. Jobim Goes to Cimbalom című előadását élvezhetik a Nagyszínpadon. Este 8 órától éjfélig kézművesétel- és italkóstoló lesz a Nyári színpad előterében. Este 9 órakor a Nyári színpadon a Pesti Broadway Alapítvány bemutatja Kerényi Miklós Gábor, Kossuth-díjas, Magyarország Kiváló Művésze, rendezésében a Lévi Story! - A Farmerkirály című musicalt.

Szombaton 9-től 14 óráig biciklitúra lesz a Palicsi-tó körül, Vinkó Tamás környezetkutató vezetésével. A találkozási pont: a Félszigetnél lévő Palics feliratnál. 10 órakor kirakodóvásár, 10-től 11-ig a Nagyszínpadon a Csiga Duó zenekar ad koncertet a gyermekeknek. Az elkövetkező órákban közvetlen beszélgetések lesznek az élet jelentős kérdéseiről a Vigadó teraszán: 11-től 12-ig a Van-e még randi az offline térben? című eseményen Horváth Mária Dóra pszichológus és Orosz Ildikó újságíró cserél véleményt a témáról. A következő, a Csak a pék süti a kenyeret? című beszélgetés 13 órától 14 óráig  tart, ezen Kókai Mónika újságíró kérdezi Paskó Csabát, az Ötkenyér Pékség vezetőjét. A záróbeszélgetés 14.30-tól 15.30-ig tart, amelyen Császár Gabriella pályaválasztási tanácsadó és Dedić Szuzanna újságíró szolgál hasznos tanácsokkal a pályaválasztásról. Délután 3-tól 4-ig a Nagyszínpadon A Hacukaland – Táncos öltözőshow gyerekeknek című produkció szerepel, melyet a Góbi Rita Társulat és a Bábszíntér hoz el a közönségnek. E napon is 16-tól 20-ig a kék váza melletti füves téren gyermekfoglalkozásokkal és pónilovaglással készülnek a kicsiknek. Este 7-től Lorán Barnabás Trabarna önálló estje lesz a Vigadó nagytermében. Szombaton 20.30-tól 23.00 óráig vajdasági magyar zenekarok, köztük a Garden Party, a ContraBayando, az OldSkullz varázsolnak jó hangulatot a Nagyszínpadon. 22 órától éjfélig kézművesital- és ételkóstoló lesz a Nyári színpad előterében, melyhez 23 órakor csatlakozik muzsikájával a Duhaj zenekar.

Vasárnap 10 órakor nyit a kirakodóvásár, s szintén ettől az időponttól 11óráig a Vigadó teraszán a Drazsé koncertje lesz hallható. A közvetlen beszélgetések 11-kor kezdődnek: Beke Ottó egyetemi oktatóval és Fülöp Hajnalka kommunikációs szakértővel, a Tudatos Digitális Szülő program alapítójával fog beszélni Lajkó Anett újságíró a digitálisan tudatos létről. Déli egy és két óra között a Szülőként is gyerekek – generációk egymásra hangolódása című műsorba vendégként érkezik Hal Melinda klinikai szakpszichológus, akit Dedić Szuzanna, újságíró faggat. 15-től 16.30-ig Fesztbaum Béla Pesti polgár című zenés előadása igér jó időtöltést a Vigadó nagytermében. E napon is 16-tól 20 óráig a kék váza melletti füves téren gyermekfoglalkozásokkal és pónilovaglással készülnek a kicsiknek. 16.30-tól 18.30-ig a Vigadó teraszán tartják a Világrendek és ami maradt belőlük – Henry Kissinger külpolitikájának hatása a közép-európai rendszerváltásra című beszélgetést, amelyben Nógrádi György biztonságpolitikai szakértőt  Brasnyó Zoltán műsorvezető kérdezi. S e zárónapon 21-től 24 óráig étel- és italkóstoló a Nyári színpad előterében, ezzel párhuzamosan a Nyári színpadon Kerényi Miklós Gábor, Kossuth-díjas, Magyarország Kiváló Művésze, rendezésében látható lesz a Monarchia Operett Sohasem ér véget a dínomdánom című produkciója.

Nyitókép: A Nyárhangoló Fesztivál Facebook-oldala