2024. július 7., vasárnap

Több mint száznegyven film

A palicsi filmfesztivál e hó 20-ától 26-áig tart

E hó 20-ától 26-áig tartják meg a 31. palicsi filmfesztivált, amelyen – ahogyan eddig is – a filmkedvelők a friss, európai filmtermésbe nyerhetnek betekintést. Az úgynevezett előprogramok, kedvcsináló kísérőrendezvények tulajdonképpen már el is kezdődtek. Nemrég a fesztivált szervező Szabadegyetemen nyílt meg Damir Vujković, a fesztivál fotósának kiállítása, amellyel a tavalyi jubileumi rendezvénysorozat szép és izgalmas momentumait eleveníti fel.

Ami a fesztivált illeti, az eddigi információk alapján az tudható, hogy a nézők több mint 140 filmet tekinthetnek majd meg, 17 programrészben, a fesztiválra pedig több mint száz filmalkotót, filmes szakembert várnak, úgy külföldről, mint országunk más városaiból is. Úgy tudni, hogy az előző évekhez hasonlóan az egyes programrészeket még a fesztivál előtt megtartják, a hétvégétől pedig már érdemes egy pillantást vetni a mozik kínálatára és a palicsi filmfesztivál Facebook- és weboldalára.

A filmfesztivál helyszínei Szabadkán és Palicson lesznek. Szabadkán az Eurocinemában és a Lifka moziban, a fesztivál előtt viszont a főtéren, a szabadban is tartanak vetítéseket, amennyiben az időjárás megengedi. Palicson a nyári színpadon és az Abbázia moziban zajlanak majd a műsorok, tavaly óta pedig egy újabb helyszínen, a Strand bárban is, amely a Palicsi-tó partján található, a férfistrandon túl.

Ami a tizenhét programrészt illeti, ide egyebek közt a fő versenyprogram, a szintén versenyjellegű Párhuzamok és ütközések, az ökológiai filmekre fókuszáló Öko-dox, a független és kísérleti filmekre irányuló Európa fiatal szellemisége, az Új magyar filmek, valamint az Új európai dokumentumfilmek szelekciói tartoznak, valamint a díjazottak és partnerfesztiválok alkotásai.

A vetítések mellett gazdag kísérőprogram is jellemzi a palicsi filmfesztivált, idén is lehet számítani koncertekre, műhelymunkákra, előadásokra és kiállításokra. A Szabadegyetemen a szinte megszámlálhatatlan filmben játszó, a hetvenes években Kínában is népszerűségre szert tevő, Velimir Bata Živojinović filmes munkásságáról nyílik kiállítás. Bata Živojinović a halála előtt a palicsi filmfesztivál vendége is volt, 2006-ban neki ítélték oda a Lifka Sándor-díjat, sikeres pályájának elismeréséül.

A palicsi filmfesztiválon minden évben nagy hangsúlyt fektetnek az edukációs részre, a műhelymunkákra, az előadásokra és a tanácskozásokra is. Az idei egyik fő téma a nőkre irányul és a helyzetüket taglalja a filmes iparban. A Lab Femmes de Cinéma francia intézet egy kutatást végzett a témában, és azt állapították meg, hogy Szerbia Európa azon öt országa közé tartozik – Bosznia és Hercegovina, Bulgária, Szlovákia és Ukrajna mellett –, amely nem foglalkozik ezzel a témával, nincs stratégiája, amellyel javítana a női alkotók helyzetén. A palicsi filmfesztivál ehhez kapcsolódóan hangsúlyozza, hogy nagy tekintettel van a nőkre és a nemi egyenlőségért száll síkra – minden bizonnyal ez is a beszélgetések témája lesz.

Emberek és gépek

Az Underground Spirit-díj a fiatal szellemiségű, újszerű európai alkotók filmjeit bemutató programrészhez kötődik, 2008 óta ítélik oda, az idei díjazott pedig Mika Taanila finn rendező és vizuális művész lesz. Mika Taanila filmes projektumaival az ember és a gép közötti interakciót kutatja, az alkotásait pedig a legjelentősebb nemzetközi filmfesztiválokon vetítik. A palicsi filmfesztiválon az Underground Spirit-díjjal azokra összpontosítanak, akik kiemelkednek a független filmezés területén, vagy egyedi filmes nyelvezetükkel hívják fel magukra a figyelmet:

– Számomra az underground kifejezés egy specifikus mentális állapotot jelent, amely a kalanddal, a kíváncsisággal és a szabad formákkal, szabad stílusokkal áll kölcsönös viszonyban. Ez pedig vonatkozhat bármelyik művészetre, legyen szó zenéről, irodalomról, képzőművészetről vagy épp filmről – fejtette ki a rendező, aki azt is hozzátette, hogy nagy örömmel értesült arról, hogy idén ő a díjazott, sőt meg is hatódott a figyelemtől, hogy a palicsi filmfesztivál összegzi az alkotásait, válogatást készít, és bemutatja a nézőknek.

Galicia a fókuszban

A fesztivál műsorainak hűséges kísérői jól tudják, hogy minden évben egy-egy országot vagy területet helyeznek a középpontba, amelynek alkotásaira ilyenkor külön figyelem irányul. Az idén Galicia kerül a fókuszba.

Fontos megjegyezni, hogy Spanyolország egyik történelmi régiójáról van szó. Az ország északnyugati részén, tulajdonképpen a bal felső csücskében helyezkedik el, Portugália felett. Galicia autonóm közösség, a fővárosa Santiago de Compostela, a helyiek a galiciai nyelvet beszélik, és ez a spanyol mellett hivatalos nyelv is. A palicsi filmfesztiválon, a galiciai filmeket bemutató programrészben három játékfilmet és tizenkét rövidfilmet láthatnak majd az érdeklődők.

A szelektor Víctor Paz Morandeira filmkritikus, aki a fesztiválújságnak azt nyilatkozta, hogy sok filmalkotójuk külföldön vállal munkát, kiváló filmeket készítenek, melyek külön figyelmet érdemelnének, most mégis olyan filmekre esett a választás, amelyek Galiciáról, a galiciai emberekről szólnak. Galicia nem arról ismert, hogy sokat fektetne a filmgyártásba, és nem is volt ismert a filmgyártásáról. Ez 2010-ben valamelyest megváltozott. Ekkor mutatták be ugyanis Oliver Laxe You All Are Captains című, alacsony költségvetésű, debütáló alkotását Cannes-ban, amellyel nagy sikert ért el, és a FIPRESCI is díjazta. Oliver Laxe akkor huszonnyolc éves volt, a sikere pedig szinte egy lavinát indított el. Ekkortól beszélhetünk tulajdonképpen új galiciai filmről, amikor is fiatal filmkészítők, felbátorodva Laxe sikerén, nagy lendülettel és friss ötletektől vezérelve vágtak bele a filmezésbe. Oliver Laxe a Berlinalén is felhívta magára a figyelmet, hamarosan pedig újabb rendezők is a nyomába eredtek és sikereket értek el jelentős filmfesztiválokon. A galiciai filmgyártás azóta felvirágzott, egyre jobb filmek készülnek, és habár az új rendezők szeretnek lépést tartani a filmes trendekkel, megjelennek olyan alkotók is, akik a felismerhető, saját jegyeikkel ellátott filmek készítésére törekednek. Fontossá vált ugyanakkor a galiciai nyelv jelenléte is a filmekben, korábban ugyanis a háttérbe szorult. Sokakban még mindig él a sztereotípia, miszerint a spanyol az előkelő nyelv, a galiciai pedig elmaradott. Ezeknek a filmeknek céljuk az ilyen sztereotípiák lerombolása is.

Víctor Paz Morandeira arra is kitért, hogy a filmalkotóik szívesen készítenek kísérleti filmeket, illetve kísérleteznek különböző műfajokkal, legyenek azok animációs vagy dokumentarista elemek. Külön kiemelte mások mellett Carla Andradet, akit szintén várnak a palicsi filmfesztiválra. A rendezőnő műhelymunkát tart majd a filmezésről, a 8 mm-es filmről és a vágásról.