2024. július 8., hétfő

Úri muri és Blue Heron

Móricz-regény feldolgozás és kanadai–magyar családtörténet készül az NFI támogatásával

Úri muri, megazisten! címmel mozifilm készül – Vidnyánszky Attila rendezésében – Móricz Zsigmond regényéből, valamint a legendás díszlettervező, Romvári József unokája, Sophy Romvari forgathatja Blue Heron című első mozifilmjét a Nemzeti Filmintézet (NFI) támogatásával.
A Filmintézet Filmszakmai Döntőbizottsága 1,054 milliárd forint támogatást szavazott meg a Vidnyánszky Attila rendezésében, Csáky Attila producer irányításával készülő Úri muri, megazisten! című filmdrámára, és 29,8 millió forint támogatást a Blue Heron című kanadai–magyar koprodukció gyártására – közölte az NFI csütörtökön az MTI-vel.
Móricz Zsigmond Úri muri című regénye a 20. századi magyar szépirodalom egyik kiemelkedő alkotása, amely olyan erővel ragad meg egy alföldi sorstragédiát, hogy közben a magyar életérzés ma is feszítő ellentmondásait is képes összetetten bemutatni – idézik a közleményben Vidnyánszky Attilát, aki elmondta, hogy a mozifilmben többek között Trill Zsolt, Szarvas József, Schnell Ádám, Berettyán Nándor, Berettyán Sándor, Martos Hanga, Szűcs Nelli, Tarpai Viktória, Varga József, Kristán Attila, Herczegh Péter és Rácz József lesz látható.  
A Vidnyánszky Attila és Lukácsy György forgatókönyve alapján készülő Úri muri, megazisten! című filmdráma operatőre Győri Márk, jelmeztervezője Berzsenyi Krisztina, a látványtervező Horváth Viktória, a zeneszerző Szarka Tamás.
A film a Cameofilm Stúdió gyártásában készül és a tervek szerint 2026 tavaszán láthatja a moziközönség.
A közleményben felidézik: a kanadai–magyar koprodukcióban készülő Blue Heron című film az 1990-es évek végén játszódik és az író-rendező első generációs bevándorló családjáról szól izgalmas időkezelést, személyes hangvételt, néhol dokumentarista megoldásokat alkalmazva.
Sophy Romvari elmúlt években készített rövidfilmjei közül háromnak is a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon volt a premierje. Filmjeit vetítették a vancouveri Festival Nouveau Cinema-n, a Museum of the Moving Image-ben (MOMA), illetve Kanada legnagyobb dokumentumfilm fesztiválján, a Hot Docson.
A Blue Heron vezető producere Ryan Bobkin, magyar koproducere Osváth Gábor (Boddah).
A forgatás július végén kezdődik Vancouver Island-en. A filmben a szülőket magyar színészek alakítják, és a produkció teljes utómunkája Magyarországon készül – áll a közleményben.