2024. augusztus 17., szombat

Vajdaságiakat is díjaztak

Zsigó Róbert, a magyar Kulturális és Innovációs Minisztérium miniszterhelyettese és Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár augusztus 20. alkalmából Magyar Arany Érdemkeresztet, Magyar Ezüst Érdemkeresztet, Magyar Bronz Érdemkeresztet, Móra Ferenc-díjat, Pauler Gyula-díjat, Szinnyei József-díjat, Bánffy Miklós-díjat, Bessenyei György-díjat, Csokonai Vitéz Mihály-díjat, Martin György-díjat, Népművészet Ifjú Mestere díjat, Pro Cultura Hungarica díjat adott át a Pesti Vigadóban.

Vajdaságiakat is díjaztak az eseményen. Kiemelkedő tevékenysége elismeréseként Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült Csikós Pajor Gizella okleveles matematikus, a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium nyugalmazott igazgatója. Magas színvonalú szakmai munkájáért Magyar Ezüst Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetést vehetett át Toldi István mesemondó, a népművészet mestere.

Magas színvonalú munkájáért Magyar Érdemrend lovagkereszt polgári tagozat kitüntetést vehetett át Fenyvesi Ottó József Attila-díjas költő is. 

Zsigó Róbert beszédében kiemelte: sorsunk és feladatunk, hogy megőrizzük és gyarapítsuk azt a mérhetetlen mennyiségű szellemi és kulturális értéket, amelyet ezer év alatt gyűjtött és gazdagított az előttünk járó nemzedékek sora. Ez az a közös szellemi és kulturális értéktár, amely bennünket magyarokká tesz és összekapcsol, éljünk bárhol is a világban. Hangsúlyozta: a díjakkal nyelvünk, muzsikánk, népi hagyományaink, tárgyi kultúránk, tudományos kincseink őrzőit és gyarapítóit ismerjük el, akik visszatérnek gyökereikhez, miközben munkásságuknak köszönhetően előre is lép a nemzet. A kulturális és szellemi gyökerekhez szüntelenül visszatérni, majd ezekből újat alkotva előrelépni az az út, amelyen a magyarságnak a XXI. században is haladnia kell. A díjazottakat a múlt értékeit őrző, a jelen értékeit létrehozó és a jövő értékeit előkészítő alkotókként jellemezte, kiemelve: a jövő generációjának feladata, hogy meghallja, a jelen generációjának pedig az, hogy meghallgassa István király intelmeit.

 

 

Nyitókép: kultura.hu