2024. augusztus 17., szombat
KERÉKPÁROZÁS – NŐI TOUR DE FRANCE

Blanka emelte a tétet!

Még meg sem emészthettük igazán a párizsi olimpia magyar kerékpáros szenzációit, Vas Blanka és Valter Attila negyedik helyezéseit az ötkarikás női, illetve férfi mezőnyversenyen, a magyar kerékpársport egyik csillaga, Blanka még nagyobb bravúrt vitt véghez! A még mindig csak 22 éves lány ugyanis nem sokat váratott az újabb durranásra, miután elindulhatott a női Tour de France-on, a szebbik nem országúti körversenyi közül a legrangosabbon. Nemzeti bajnokunk ugyanis a viadal ötödik, Bastogne és Amnéville közötti 152,5 kilométeres szakaszán remekül oldotta meg a kaotikus, 6 kilométerrel a cél előtt tömegbukást hozó etapbefejezést, belekerült a győztes szökésbe, majd – egytől egyig a sportág nagy neveit, többek között a Párizsban őt is legyőző amerikai Kristen Faulknert, valamint a német Liane Lippertet és az összetettben éllovas lengyel Katarzyna Niewiadomát lehajrázva – kiválóan időzített és robbanékony sprinttel megnyerte a szakaszt! A szeptember 3-án szülinapozó magyar ezzel újra bizonyította, hogy a világ legjobb női kerékpárosai közé tartozik, és ha nem kell a csapat érdekeiért beáldozni az erejét, akkor legtöbb esetben a győzelemért küzdhet.

„Őrület, alig hiszem el. Nem is tudom, mint mondjak. Nem erre számítottunk. Nem is éreztem jól magam, de Lorena Wiebes mondta, hogy higgyek magamban. A rádióm nem működött a végén, nem tudtam, mi történt hátul, csak utóbb hallottam, hogy Demi Vollering esett és elvesztette a sárgát. Ez nagy kár. A hajrában úgy voltam vele, hogy Faulknert biztos nem engedem el. Nagyon szenvedtem, de tudtam, hogy ha túlélem az emelkedőt, akkor nyerhetek. Az olimpia nagyon sok önbizalmat adott, mert elöl versenyeztem, és tudtam, hogy most is ott lehetek az elejében, és ha ott leszek, akkor nyerhetek” – nyilatkozta a befutó után Blanka.

Jó kérdés időközben az is, hogy mennyit mehet magáért Valter Attila. A férfi világelitben tekerő versenyző a nem régi, némileg váratlan csapatbejelentés alapján lehet ott a szezon harmadik háromhetesén, a spanyolországi Vueltán, ahol csapattársát, a címvédő amerikai Sepp Kusst kell segítenie, főleg az összetettről döntő nagy hegyeken. A viadal ma (szombaton) rajtol el portugáliai „vendégszereplésen”, hiszen az első három résztávra a kisebbik ibériai országban kerülhet sor. Mi abban bízhatunk, hogy Valter a második, és főleg a harmadik héten, amikor már vélhetően szabadabb kezet kaphatnak Spanyolországban a segítők, elmehet néhány erős szökésbe, amely végén aztán ő is ugyanúgy ünnepelhet, mint azt Blanka tette Franciaországban.

 

Nyitókép: Vas Blanka magyar bajnoki trikóban szakaszgyőzelmet ünnepel a Tour de France-on (Fotó: Beta/AP)