2024. augusztus 26., hétfő

Művészek az (ön)pusztításról és ellene

Hétfőtől Dunai párbeszédek címmel kortárs művészetek fesztiválja zajlik Újvidéken

Hétfőn kezdődik a kortárs művészetek Dunai Párbeszédek elnevezésű fesztiválja, amelyet tizenegyedik alkalommal szerveznek meg. A párbeszédek kerülnek fókuszba azáltal is, hogy egy-egy kiállításon két képzőművész alkotásait lehet megtekinteni. A kétnapos rendezvény ezúttal is több helyszínen zajlik, témáját a nem rég elhunyt Sava Stepanov határozta meg: az (ön)pusztításról és ellene. Ennek szellemében olyan aktuális témákat boncolgatnak a művészek, mint művészi krízis, vagy a világban zajló negatív történések.

A fesztivállal kapcsolatban pénteken tartottak sajtótájékoztatót, az újvidéki Belart galériában, ahol már látható az egyik művészi párbeszéd, vagyis Hermann Nitsch és Szombathy Bálint véres expresszionista művei. A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy tizenkilenc országból több mint harminc művész képviselteti magát a rendezvényen. A látogatók négy művészi párbeszéden alapuló kiállítást, a fő kiállítást és egy performance-ot tekinthetnek meg.

A fesztivál egy sétával indul hétfő délután hat órakor, a Szerb Tudományos és Művészeti Akadémia (SANU) újvidéki tagozatának galériájától, ahol a Vojvodina+ elnevezésű kiállítást lehet megtekinteni. A séta az Újvidéki Kulturális Központba visz tovább, a Lidija Delić és Ana Aleksić alkotásaiból összeállított vizuális párbeszédre. A résztvevők ezután a Vajdasági Képzőművészek Szövetségének (SULUV) galériájába mennek Andrei Pitut és Ivana Milev kiállítására, majd Nataša Kokić és Raluka Popa műveit tekintik meg a Kis Képzőművészeti Szalonban. Ezután a Belart galériába sétálnak el, ahol a már említett Hermann Nitsch és Szombathy Bálint alkotásai vannak kiállítva.

A terv szerint este nyolcra érnek a Kortárs Művészetek Múzeumába, ahol a hivatalos megnyitót tartják, és a fő kiállítás tárlatvezetésén vehetnek részt. A rendezvényt Urbán András rendező nyitja meg. Kedden hét órakor a Péterváradi várban a PerformaNS elnevezésű performance-ot láthatja a közönség.

A pontos programot, helyszíneket és kísérőrendezvényeket a Dunai párbeszédek (Dunavski dijalozi) honlapján és a közösségi oldalakon lehet követni.

Nyitókép: Doroteja Antić szóvivő, Vesna Latinović, a fesztivál igazgatója, Svetlana Mladenov és Slavica Žarković custosok (Albert Éva felvétele)