2024. augusztus 28., szerda

A művészet ünnepe

Dunai Párbeszédek fesztivál Újvidéken

Hétfőn kezdődött a Dunai Párbeszédek elnevezésű fesztivál. A kortárs művészeteket felölelő rendezvényt tizenegyedik alkalommal szervezték meg Újvidéken. A kétnapos fesztivál témáját a nem rég elhunyt Sava Stepanov határozta meg: az (ön)pusztításról és ellene. Ennek szellemében olyan aktuális témákat boncolgatnak a művészek, mint művészi krízis, vagy a világban zajló negatív történések.

A program festmények, szobrok, installációk kiállítását, videómunkák vetítését, egy performance-ot és kerekasztal-beszélgetéseket foglalt magában, melyek 7 helyszínen zajlottak. A fesztivál különlegessége, hogy a kiállítások sorozatában egy hazai és egy külföldi művész munkáit párbeszédszerű kapcsolatba állították egymással.

A fesztivál egy sétával indult, a Szerb Tudományos és Művészeti Akadémia (SANU) újvidéki tagozatának galériájától, ahol a Vojvodina+ elnevezésű kiállítást lehetett megtekinteni. A látogatók ezután az Újvidéki Kulturális Központba mentek, ahol Lidija Delić és Ana Aleksić alkotásaiból összeállított vizuális párbeszédet láthatták. Ezután a Vajdasági Képzőművészek Szövetségének (SULUV) galériájába mentek Andrei Pitut és Ivana Milev kiállítására, majd Nataša Kokić és Raluka Popa műveit tekintették meg a Kis Képzőművészeti Szalonban. Ezután a Belart galériába sétáltak el, ahol Hermann Nitsch és Szombathy Bálint alkotásait állították ki.

A hivatalos megnyitót a Kortárs Művészetek Múzeumában tartották, ahol a rendezvény központi kiállítását is megtekinthették a látogatók.

Vesna Latinović, a fesztivál művészeti igazgatója elmondta, hogy az idei rendezvénytől kezdve megváltoztatták a Dunai Párbeszédek formátumát, a minden évben megrendezett fesztiválból biennálévá, azaz kétévente megtartandó eseménnyé alakulnak át. Hangsúlyozta továbbá, hogy a Dunai Párbeszédek egy nemzetközi fesztivál, amelyre az idén 19 országból érkeztek művészek, a dunai régió országaitól kezdve, egészen Brazíliáig, Kenyáig, Kanadáig, Norvégiáig, Dániáig és az Egyesült Államokig.

Svetlana Mladenov, a központi kiállítás és a performance társkurátora kiemelte, hogy a központi kiállításon olyan művészek munkái szerepelnek, akik jelentős szerepet játszanak a kortárs művészeti szcénán, mint például a híres Yoko Ono, vagy Ivana Radovanović, Monika Monteske és Robert Jankuloski.

A fesztivált Urbán András rendező nyitotta meg.

 – Egy kiállítás vagy fesztivál megnyitója mindig a művészet ünnepe. A kultúra a régióban egy nagyon hányattatott szerepet kapott, az utolsó lyuk a furulyán. Kezdve a kultúrában dolgozó emberek fizetésétől az állam és a politikum hozzáállásáig. Emiatt minden, a mostanihoz hasonló esemény egyfajta győzelem – hangsúlyozta Urbán András.

Tegnap délelőtt kerekasztal-beszélgetéseket szerveztek, este pedig aPerformaNS elnevezésű performance-ot láthatta a közönség a péterváradi várban. A kiállításokat egészen szeptember 8-ig lehet megtekinteni az említett galériákban.

Nyitókép: Urbán András nyitotta meg a rendezvényt (Albert Éva felvétele)