2024. augusztus 29., csütörtök
ZENTA, OKTÓBER 17.

Népi iparművészeti tárgyak minősítése

Felhívjuk a népi kézművességgel foglalkozók figyelmét, hogy a Hagyományok Háza vajdasági hálózata október 17-én megszervezi a népi iparművészeti alkotások minősítését Zentán, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet oszlopcsarnokában. A zsűrizést a Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Osztálya által kijelölt szakemberek végzik, ezt követően, október 18-án, 9–11 óráig szakmai napot tartunk, lehetőséget biztosítva az alkotóknak a szakemberekkel való találkozásra.

A zsűriztetés olyan szakmai megerősítést, útmutatást nyújthat az alkotóknak, amely állandó fejlődésére ösztönöz. A folyamatos zsűriztetéssel, illetve a megfelelő mennyiségű zsűriszám megszerzésével elnyerhető a népi tárgyalkotó iparművész cím. Az alkotók lezsűrizett termékeikre Páva védjegyet igényelhetnek. A Hagyományok Háza tanúsító védjegye arról tájékoztatja a vásárlót, hogy az adott termék ellenőrzötten kiváló minőségű, így a minőséget illetően kizárja a fogyasztók megtévesztését.

A különböző szakágak követelményeiről A népi iparművészeti alkotások minősítésének megújult szempontrendszere című könyvből tájékozódhatnak, amely letölthető a Hagyományok Háza honlapjáról.

Népi iparművészeti alkotássá minősítés kérelmezésének menete

A zsűrizési adatlap a következő címen található: https://zsuri.hagyomanyokhaza.hu/

Az adatlap kitöltésének és véglegesítésének határideje: 2024. szeptember 12.

A zsűrizésre beadott alkotások, illetve tárgycsoportok, garnitúrák, tárgy-együttesek minősítéséért egységenként 1500 forintot vagy ennek dinár ellenértékét, 500 dinár díjat kell fizetni.

A tárgyakat a zsűrizést megelőző napokban, legkésőbb a zsűrizés napján (október 17-én) 8 óráig kérjük kézbesíteni egyeztetés alapján a Vajdasági Magyar Művelődési Intézetbe.

Egyéb fontos tudnivalók

Szakáganként minimum 10 tárgy szükséges (nem egy alkotótól) a minősítés megszervezéséhez.

A zsűriszámot az alkotás tervezője és nem a kivitelezője kapja. Ideális esetben a tervező egyben a kivitelező is.

Egy alkotást vagy tárgycsoportot csak egyszer lehetséges benyújtani minősítésre.

Bővebb tájékoztatás Kovács Nádi Karolinánál kapható a nadi.karolina@hagyomanyokhaza.hu e-mail-címen, vagy a 063/563-115-ös telefonszámon.

Nyitókép: Hagyományok Háza