2024. augusztus 30., péntek

Két virtuóz

Rock el Clasico: Stefan Milenković és Nele Karajlić koncertje ma este Újvidéken

Stefan Milenković, újvidéki hegedűművész és Nele Karajlić, szarajevói zenész új szintre emelte a rock- és a komolyzene kapcsolatát. A Rock el Clasico projektbe néhány évvel ezelőtt vágott bele a két – saját műfajában – virtuóz előadó. Az első hivatalos közös fellépésük 2022 februárjában volt, azóta pedig számos sikeres koncertet tudnak maguk mögött. Ma este nyolc órától az újvidéki Promenada bevásárlóközpont tetején koncertezik a Rock el Clasico. Ezzel kapcsolatban tartottak sajtótájékoztatót tegnap délelőtt a városi koncertteremben.

 – A zene minden szempontból az életünk része, legyen szó bármilyen műfajról. A zene nyelve ugyanaz, csak le kell fordítani. Amikor ezt megpróbáltuk, rájöttünk, hogy legyen szó akár rock, vagy klasszikus zenéről, a két világ egy egységet alkot – mondta Stefan Milenković. – Ami a repertoárt illeti, sok érdekes összeállítás lesz, néhány dalt a közönség talán nem is ismer annyira. Egy szokatlan világ nyílik meg, az ismert dolgok új művé alakulnak, de mégis felismerhetők maradnak – tette hozzá Milenković. Elmondta, hogy a színpadon a fiatal vonósokból álló GRMI együttes is helyet kap, Sofija Glavičić (hegedű), Magdalena Matić (cselló), Olivera Mitrović (hegedű), Anja Milošević (brácsa), Jovana Savić (hegedű) és Dunja Stojković (hegedű) összetételben. Emellett az Osiromašeni uranijum zenekart is színpadon láthatjuk, melynek tagjai: Vladimir Đedović (billentyűzet), Ivan Zoranović (gitár), Aleksandar Crnatović (gitár), Igor Jovčić (dobok) és Nemanja Crnatović (tenor).

 – Ha a zenetörténetet nézzük, sokszor nem teszünk különbséget Bach és Sosztakovics között, hanem mindkettőt besoroljuk a klasszikus zeneszerzők közé. Pedig több mint kétszáz év van a két kompozítor között. Sokan nem is tudjuk, hogy melyikük az idősebb, ezzel szemben azt még meg tudjuk határozni, hogy melyik neves rockegyüttes régebbi vagy újabb. De mi lesz száz év múlva, amikor már nem fogjuk tudni? – tette fel a kérdést Nele Karajlić. A Rock el Clasico projektet a Mona Lisa festményhez hasonlította. – Nem ugyanaz az élmény, ha a festményt a Louvre múzeumba vagy az újvidéki vasútállomás várótermébe helyezzük el. Mi ugyanezt csináljuk a klasszikus- és a rockzenével. Más kontextusba helyezzük. Hozzátette, hogy váratlan kísérletek is lesznek a koncerten, például Stefan Milenković egy pillanatban félreteszi hangszerét és énekelni fog.

A zenész hangsúlyozta, hogy léteznek olyan zenekarok, amelyek saját módon játszottak klasszikus zenét, de eddig senki sem csinálta meg azt, hogy egy klasszikus művet beleépítsen egy rockdalbába, és tegye ezt olyan természetes módon, hogy ne lehessen észrevenni, hol van a határvonal a rock és a klasszikus zene között.

Nyitókép: Dávid Csilla felvétele