2024. szeptember 1., vasárnap

A filmvászon örökzöld zenéi a Zsinagógában

Óriási közönségsikert aratott az Újvidéki Big Band fellépése a szabadkaiak körében

A Szabadkai Zsinagóga Alapítvány idén is egy fergeteges koncertet szervezett a városnap alkalmából. Az est főszereplői ezúttal a filmek, a filmzene volt, a fellépő pedig az Újvidéki Big Band. Csillagok háborúja, Mission: Impossible, James Bond, A Keresztapa, Chaplin – Modern idők, Rocky, Pink Panther, Kabaré, A Jó, a Rossz és a Csúf, Love Story, Robin Hood, a tolvajok fejedelme, épp csak néhány híres film, amelyeknek a zenéje is valóságos mestermű lett.

A Szabadkai Zsinagóga az egyik legszebb és leglátogatottabb idegenforgalmi látványosságunk, itt fellépni minden művésznek megtisztelő, a helyszínt pedig a szabadkai közönség is nagyon szereti. A koncertet a zsinagóga kertjében, parkjában tartották meg, amely ezúttal is megtelt érdeklődőkkel. Ritkán látni ennyi embert egy helyen, sokan pokrócokkal érkeztek, amit leterítettek a fűre és azon ülve élvezték a fellépést, sokan pedig a kerítésen kívül hallgatták a jó zenét.

A rendezvényről Illés Hajnalkát, a Szabadkai Zsinagóga Alapítvány koordinátorát kérdeztük:

– Harmadszor szervezünk városnapi rendezvényt, és másodszor a hivatalos program részeként. Tavalyelőtt A csillagok tündöklése alatt című hangversenyt tartottuk meg, tavaly Bojana Stamenov lépett fel egy fergeteges blueskoncerttel – nagy örömünkre ezen az esten is velünk van –, ezúttal pedig a filmzenére, valamint az Újvidéki Big Bandre esett a választásunk. Az ok nagyon egyszerű, mindenki szeret filmet nézni és mindenkinek vannak emlékei, amik filmekhez és filmzenékhez kötődnek – hallottuk Illés Hajnalkától.

Rengetegen voltak kíváncsiak a koncertre (Fotó: Dr. Pásztor Bálint Facebook-oldala)

Rengetegen voltak kíváncsiak a koncertre (Fotó: Dr. Pásztor Bálint Facebook-oldala)

Az Újvidéki Big Band repertoárjáról beszélgetve, Bunford Gábor szaxofonostól megtudhattuk, hogy különböző korok filmjeinek a zenéiből válogattak, hogy a közönség egy átforgó képet kapjon a világhírű filmzenékről:

– Nagy örömünkre velünk van Mattia Zanatta olasz szólista, aki olasz zeneszerzők világhírű műveit szólaltatja meg autentikus módon. Ezután a Big Banddal Varaždinba és Nagykikindára megyünk, utána pedig Zdravko Čolić kísérőzenekaraként lépünk fel, tehát sok tennivaló vár még ránk. Szeretném megköszönni Illés Hajnalkának a vendégszeretetet és a kiváló szervezést, a tavalyi és az idei koncertet illetően is. Rengetegen eljöttek. Nagyon jó látni azt, hogy ilyen sok embert érdekel a minőségi zene, különösen a mai világban, amikor kétes színvonalú előadókat helyeznek előtérbe – tette hozzá Bunford Gábor.

A zenekart Fedor Vrtačnik vezényelte:

– Nagy megtiszteltetés a számunkra, hogy itt lehetünk a szabadkai közönséggel. Az Újvidéki Big Band nagyszerű zenészekből áll, egy kiváló szabadkai kis zenészcsapat is velünk zenél már több mint húsz éve. Ha úgy nézzük, a zenekart akár Újvidék–Szabadka Big Bandnek is nevezhetnénk. Több mint hatszázötven különböző tematikájú koncert van mögöttünk. A fellépéseink különböző jellegűek, koncertezünk nagyobb termekben, de a tereken, kerthelyiségekben is jelen vagyunk. Legtöbb esetben országon kívül koncertezünk, itthon ritkábban és még ritkábban Vajdaságban, ezért is óriási öröm a számunkra, hogy most itt lehetünk – emelte ki a karmester.

Mattia Zanatta olasz származású, de már jó ideje Belgrádban él. A szólistától azt is megkérdeztük, hogy ő mit szeret legjobban énekelni:

– Legjobban az ún. zenei crossovereket, popoperát, amikor a klasszikus muzsika találkozik a populárissal, mint amilyen dalokat az Il Volo, az Il Divo vagy Bocelli is énekel. Nem vagyok kifejezetten sem opera-, sem popénekes. A hangomra azt mondanám, hogy pop tenor. Ezen a koncerten a feladatom tulajdonképpen az, hogy az instrumentális művek közé becsempészett énekes zeneszámokat adjam elő. A Big Band 2018-ban hozta létre a Rock Opera című nagyszabású zenei produkciót, aminek én is az egyik szólistája voltam, az együttműködésünk pedig azóta is tart. Úgynevezett paralel-produkciókat is készítünk és ilyenkor Fedor Vratčnik gyakran kér fel a részvételre. Másodszor lépek fel itt a Zsinagógában, ez egy gyönyörű helyszín, nagyon kellemes a hangulat, és már szinte otthon érzem magamat. Legutóbb tambura zenekarral koncerteztem, és nagy tapsot kaptunk a közönségtől. Nagyon jó a szabadkai közönség – mondta Mattia Zanatta.

Az eseményen mások mellett jelen volt dr. Pásztor Bálint köztársasági képviselő, a VMSZ elnöke, Gyivánovity Dániel, a Szabadkai Zsinagóga Alapítvány igazgatóbizottságának az elnöke, a szabadkai VKT elnöke, Góli Csilla alpolgármester, valamint Szabados Róbert, a Szabadkai Zsidó Hitközség elnöke.

Nyitókép: Mattia Zanatta az Újvidéki Big Banddel (Lukács Melinda felvétele)