2024. október 19., szombat

Csonka Balázs átvette a Junior Prima Díjat

Tíz fiatal kapta meg az elismerést népművészet és közművelődés kategóriában

Tíz tehetséges fiatal, köztük szövő, nemezkészítő, népzenész, ékszerkészítő, népi énekes és néptáncos kapott idén Junior Prima Díjat népművészet és közművelődés kategóriában, közölte az MTI. A díjazottak között van a vajdasági Csonka Balázs népi tamburás, népzenetanár is, aki a közösségi médiában közölte, hogy tegnap átvette az elismerést Budapesten.

A díjat adományozó Docler cégcsoport pénteki közleménye szerint a zsűri a jelöltek közül Antal Eszter szövőt; Bukits Eszter nemezkészítőt; Csenki-Túri Luca népi hegedűst, népzenetanárt; Csonka Balázs népi tamburást, népzenetanárt; Góli Ramóna Erzsébet ékszerkészítőt; Kollár-Apró Anna népi énekest, koboztanárt, dalszerzőt; Kupec Zsófia néptáncost, táncpedagógust; Porkoláb-Varró Sára szövőt; Szilágyi Boglárka népi bőgőst, népzeneelmélet-tanárt; valamint Tóth Alma néptáncos előadóművészt, táncpedagógust díjazta.

Az elismeréseket Árendás Péter, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem docense, a zsűri elnöke, valamint Gattyán György üzletember képviseletében a Docler cégcsoport kommunikációs vezetője, Nemes Tamás adta át pénteken az Andrássy úton, a volt Il Bacio di Stile áruházban megrendezett díjátadón.

A szakmai szervezetek jelöléseiből az öt tagból álló zsűri 10, harminc év alatti díjazottat választott ki, aki saját területén a legeredményesebbnek bizonyult. A díjazottak egy díszes emlékplakettet kaptak, valamint 3 millió forintos pénzjutalomban részesültek, amelyből eddigi szakmai munkájukat, karrierjüket tudják továbbépíteni.

A közleményben Árendás Pétert idézik, aki arról beszélt, hogy kiemelt jelentősége van a fiatal népművészek számára a jelentős összeggel járó díjnak, amelyet a Docler Holding biztosít. A korábbi díjazottak között van olyan, aki saját lemezét vagy műhelyét tudta ebből finanszírozni, van, akit a pedagógiai munkájában erősített meg – tette hozzá.

– Mivel az előadóművészet mellett mindannyian a tudásátadást, az oktatást is fontosnak tartják, a ma átadásra kerülő 30 millió forint sem csupán a 10 díjazottat, hanem közvetve az egész népművészeti területet gazdagítja. Nagyon hálásak vagyunk ezért – mondta.

Nemes Tamás emlékeztetett, hogy a Docler cégcsoport tudatosan ezt a kategóriát gondozza, hiszen IT vállalatként is hisz a hagyományok őrzésében, azok továbbörökítésében. A cégcsoport hosszú távú együttműködést kötött az alapítvánnyal, így az elkövetkező években is biztosan a Docler adja át ezt a díjat – mondta, hangsúlyozva: büszkék arra, hogy eddig már 140 fiatal szakmai munkáját támogathatták.

A közlemény szerint a díjátadó ünnepségen a résztvevők együtt nézhették meg a Prima Primissima Alapítvány alapítójáról, Demján Sándorról szóló emlékfilmet.

Az először 2007-ben átadott a Junior Prima Díjat jelenleg öt társalapító finanszírozza. A Magyar Fejlesztési Bank a tudomány, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. a zene, a KAVOSZ Zrt. az ismeretterjesztés és média, az MBH Bank a színház-, film- és táncművészet, a Docler Holding pedig a népművészet és közművelődés terén támogatja a fiatal tehetségeket.

80 éves a Magyar Szó, Magyar Szó Online kiadás

Nyitókép: A vajdasági Csonka Balázs átvette a díjat Budapesten (Fotó: Facebook)