2024. július 26., péntek

Szilárd összetartó erő

Arany János-érmet vehetett át Kasztori Rudolf az MTA közgyűlésén

A hagyományokhoz hűen a Magyar Tudományos Akadémia éves közgyűlésének második napján tartották a Külső Tagok Fórumát az MTA Székházban, Budapesten.

Freund Tamás, az MTA elnöke köszöntőjében hangsúlyozta: a külső tagok minél intenzívebb bevonása az Akadémia életébe, a határon túli magyar kutatók munkájának elismerése és támogatása elnöki programjának kiemelt része. Nyitóbeszédében köszönetet mondott a külső tagok aktív szerepvállalásáért az Akadémia életében, többek között a Középiskolai MTA Alumni Programban való lelkes részvételükért, melynek keretében határon túli magyar tudósok is vállalták, hogy ellátogatnak alma matereikbe, hogy közel vigyék a Kárpát-medencében élő magyar fiatalokhoz a tudományokat és a tudományos kutatómunkát. A programba több határainkon túli magyar középiskola is bekapcsolódott, és anyaországi kutatók is nagy örömmel látogatnak el hozzájuk.

2022-ben az Arany János-díj Életműdíját a Szatmárnémetiben született és az Amerikai Egyesült Államokban élő kémikus, Bodor Miklós kapta.

A Kiemelkedő Tudományos Teljesítmény díjat a Marosvásárhelyen született és jelenleg is Erdélyben élő Paizs Csabának, a kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem professzorának adományozták.

A Fiatal Kutatói Díj idei díjazottja az ungvári születésű matematikus, Traski Viktor.

2022-ben négy határon túli kutatónak ítélték oda az Arany János-érmet, egyikük Kasztori Rudolf, újvidéki nyugalmazott egyetemi tanár, akadémikus, aki a Pannon régióban termesztett főbb szántóföldi növények ásványi táplálkozásának élettanát és agrokémiáját kutató munkájáért, a vajdasági magyar nyelvű tudományos és szakmai ismeretterjesztésben való aktív részvételéért vehette át a kitüntetést, olvasható az mta.hu honlapon.