2024. július 17., szerda

A lélek törékenysége

Mozgásszínházi tragikomédiát mutatnak be Magyarkanizsán

Cserepes Gyula vajdasági származású, Budapesten élő kortárs színházi alkotó és előadóművész első alkalommal mutatja be Magyarkanizsán a Fragile (Törékeny) című előadását. A produkciót pénteken 18 órai kezdettel tekintheti meg a közönség a Művészetek Háza kisszínpadán. Június 16-án pedig az Újvidéki Színházban is bemutatásra kerül a mozgásszínházi tragikomédia. Az előadás középpontjában az autentikusság kérdése áll.

– Az előadásomat az emberi lélek érzékenysége ihlette, hogy ezt mennyire vállaljuk fel és mutatjuk ki. Igazából ennek az egész szociális társasjátéknak ez a része gondolkodtatott el – emelte ki Cserepes Gyula. – 2020-ban született meg ez az alkotásom, és abban az időszakban különösen foglalkoztatott az, hogy a közegben, ahol élek, gyakran megfogalmazódnak különböző kérdések, például a női egyenjogúsággal, de sok egyébbel is kapcsolatosan. Illetve, az volt a benyomásom, hogy gyakran hangzanak el olyan kijelentések, amelyek azt sugallják, hogy a fehér férfi ilyen és olyan, és miatta vannak azok a bizonyos problémák, amelyek vannak. Ezzel én nem is szeretnék vitatkozni, egyszerűen csak az kezdett el foglalkoztatni, hogy ha a cél számunkra az, hogy ötven-száz év múlva egy olyan társadalomban éljünk, ahol az emberek hitelesebbek, őszintébbek, kevesebb a szerepjáték és a játszma, akkor mit lehet csinálni ezzel a bizonyos fehér férfival. Ezen kezdtem el dolgozni és így jutottam el egy olyan pontra, ahol a saját élettörténetem feldolgozásán keresztül törekszem az előadásban egy olyan állapotba kerülni, amelyben a lehető legnyitottabb módon mutatom meg azt a közönségnek, hogy abban az adott pillanatban, amikor ott vagyunk a színházban, akkor én ki vagyok, mi vagyok – hallottuk a művésztől.

Minden érdeklődőt sok szeretettel várnak az előadásra, amelyre a belépés ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Szombat délelőtt 10 órai kezdettel pedig a Regionális Kreatív Műhely próbatermében táncműhely workshopon vehetnek részt az érdeklődők. Elsősorban azoknak ajánlják, akik már rendelkeznek valamilyen előadóművészi tapasztalattal és szeretnék a színpadi jelenlétüket fejleszteni.