2024. július 29., hétfő

Megtalálni az egyensúlyt

Nicolas Fraiseau francia előadóművész újcirkuszi szólóelőadását láthatják holnap az érdeklődők Palicson

Holnap, azaz pénteken 19 órai kezdettel, Palicson a tóparti sétányon, az ún. félszigeten a szerelmesek padjánál, az érdeklődők Nicolas Fraiseau francia előadóművész Instabil című újcirkuszi szólóelőadását tekinthetik meg. Az előadás megközelítőleg egyórás és díjtalanul lehet megnézni. Azt, hogy a közönség Palicson megtekintheti, a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház szervezte meg. Az Instabil valójában a kelebiai székhelyű Nyári Mozi Színházi Közösség újcirkuszi tanfolyamának a zárómomentuma. Az előadásról és a tanfolyamról Döbrei Dénest kérdeztük:

– Az újcirkuszi tanfolyamunk augusztus 23-án kezdődött és most ér véget. Ezúttal a hangra, az akrobáciára és a különböző mozgásgyakorlatokra helyeztük a hangsúlyt. A vendégelőadók Nicolas Fraiseau és Robert Benz zeneszerző voltak, akik a menedzserükkel, Christine Tianával érkeztek. Utóbbival együtt dolgoztunk Franciaországban a kilencvenes évek elején és velünk volt Nagy József is. A tanfolyam résztvevői Robert Benz irányításával zenei kompozíciókat hoztak létre, ezekhez pedig Nicolas Fraiseauval mozgásgyakorlatokat társítottak. Délelőttönként főleg technikai gyakorlatokkal foglalkoztunk, délután pedig a hang és a mozgás egymáshoz illesztésével. Nagyon jól sikerült a tanfolyam, a munka intenzív és tartalmas volt. Most nem gyűltünk össze túl sokan, többen is jöttek volna, de a járványhelyzet még mindig okoz bonyodalmakat az utazás körül. Sajnálom, hogy mások nem jöhettek el, érdemes lett volna. Annyira jól sikerült a tanfolyam, hogy szeretnénk majd máskor is folytatni. Főleg Kelebián tartózkodtunk, egy nap Magyarkanizsára kirándultunk, ezt szabadnapnak képzeltük el, de még így is szaltózásokkal, vízbeugrásokkal múlattuk az időt, úgyhogy mégis gyakorlatozás lett belőle. Visszafelé pedig útba ejtettük Palicsot, hogy megnézzük az előadás helyszínét – tudtuk meg Döbrei Dénesről, aki az előadásról is szólt.

– Az Instabil Nicolas Fraiseau diploma előadása. Ő egy nagyon színvonalas artistaiskolába járt, ahol az akrobatikus gyakorlatok mellett kortárs táncot, zenét és a színpadon való jelenlétet is tanulják. Eléggé átfogó oktatásról van szó, amitől a cirkusz egészen mássá válik, mint amilyennek ismerjük. Az Instabil három éve készült, amikor pedig Christophe Huysman rendező megnézte, azt mondta, szeretne dolgozni rajta, hogy teljes előadás legyen belőle. Ezt láthatja majd a közönség és mióta elkészült, azóta játsszák. Most épp New Yorkból jöttek, de az elmúlt időszakban Európa számos országában is bemutatták, ezután pedig egyebek közt Törökországba, Szlovéniába és Horvátországba mennek. Nicolas Fraiseau kínai rúddal dolgozik, ez az ő specialitása. Az előadás a próbálkozásokról szól, hogy valamit elérjünk az életünkben, megtaláljuk az egyensúlyt, de ezen az úton nagyon sok a buktató. Az ember sokat esik, de felkel és megy tovább. Ennek bemutatásától burleszkszerűvé is válik a produkció – mondta Döbrei Dénes, aki azt is hozzátette, hogy úgy a tanfolyam, mint az előadás játszása is a Francia Intézet, a Teatroskop és a művelődési minisztérium segítségével valósulhatott meg.