2024. július 29., hétfő

Hangjáték Böszörményi Gyula népszerű regényéből

A 10 részes hangjáték szeptember 13-ától lesz hallható a Kossuth Rádión

Az író Ambrózy báró esetei című sorozata évek óta óriási sikernek örvend, a századfordulón játszódó bűnügyi történet első része pedig most új formát kap, rádiójátékként debütál.

A Leányrablás Budapesten egy erdélyi lány, Hangay Emma rejtélyes eltűnése köré épül. Az ügyet Báró Ambrózy Richárd, a rendőrség elkötelezett segítője igyekszik felgöngyölíteni, munkáját pedig az eltűnt lány húga, Mili segíti – vagy épp nehezíti.

A regény különlegességét a nyelvhasználat és a történelmi hitelesség adja, a szereplők ugyanis századfordulós szlenget, tolvajnyelvet és szófordulatokat használnak, a főszereplőkön kívül pedig mindenki valós személy. Böszörményi Gyula közel másfél éves kutatómunka után kezdte el írni regényét, hiteles képet adva az 1900-as évek elejének Budapestjéről.

A történetet már korábban is fel akarták dolgozni, ám a megfilmesítéshez szükséges anyagi forrásokat nem sikerült előteremteni.

Az író azonban most bejelentette, hogy a 10 részes hangjáték, melyen hónapok óta dolgoznak, szeptember 13-tól lesz hallható a Kossuth Rádión, Horváth Péter rendezésében. Böszörményi egyszersmind azt is megerősítette, hogy már tervezik a folytatást, amely remélhetőleg jövőre készül el.