2024. augusztus 1., csütörtök

Egy tökéletes bolygó

David Attenborough új sorozata a klímaváltozásról – A filmet 31 országban forgatták 4 évig

Új sorozatot készített A Perfect Planet (Egy tökéletes bolygó) címmel David Attenborough a klímaváltozásról. A koronavírus-járvány szinte egész évben otthonához szögezte a világhírű brit természettudóst, így ő is egyike lett a sok millió munkavállalónak, aki home office-ban dolgozott.

A 94 éves, világjáró természettudós idén a járvány alatt csak kétszer hagyhatta el otthonát az elmúlt hónapokban (fogorvoshoz ment), de azért nem szakadt el a természettől: kertjében csodálta annak változásait.

Az új sorozatának narrációs felvételeihez kicsit újradekorálták nyugat-londoni házának nappaliját, amelynek falaira gyapjútakarókat aggattak fel, hogy elnyomják a visszhangot a hangfelvételek készítésekor. A stáb a kertben ütött tanyát, a mikrofonkábeleket az ablakon át vezették be a szobába.

Alastair Fothergill executive producer a 160 kilométerre lévő bristoli stúdióból segítette a munkát.

A sorozatban Közép-Afrika több ezres flamingóállományáról, a Karácsony-szigeti vörös rákok migrációjáról is szó esik. Az A Perfect Planet első epizódjai azt mutatják be, hogy a Föld miért ideális környezet oly sok faj számára. A filmet 31 országban forgatták négy évig. Hat vulkánkitörést rögzítettek, amíg elértek a zárófelvételekhez az Amazonas folyó parti homokjába tojást rakó teknősökről, a lazacra vadászó oroszországi barnamedvéről és a délkelet-ázsiai erdőkben élő gibbonokról.

David Attenborough szerint a történelemnek abba a szakaszába érkeztünk, amikor globális összefogásra van szükség a fennmaradásunk érdekében. Mint elmondta, a vírusjárvány alatt „ezrével halnak meg emberek, ne kicsinyeljük ennek jelentőségét! De azoknak, akik túlélők, össze kell tartani és megnézni, hogyan cselekedhetünk együtt. Megoldásokról kell gondolkodnunk, elemezni kell a helyzetet, és alkalmazni szerte a világon” – mondta. Amikor az Associated Press újságírója arról kérdezte, van-e titka a hosszú életnek, a monitorhoz hajolt, mintha végre elárulná a dolog nyitját: „Nos...”, majd nevetve válaszolt: „Nincsen.”