2024. augusztus 1., csütörtök

Titkos fényű csillag támad

Vajdasági vallásos népénekek CD-n – A csókai Móra Ferenc MME kiadványa

A Kárpát-medencei népénekgyűjtemény kotta- és hangtára a magyarországi Keresztény Értelmiségiek Szövetsége gondozásában 2015-ben megjelent egyházi énekeskönyv anyagát dolgozza fel. A kötet öt Kárpát-medencei (Felvidék, Magyarország, Kárpátalja, Erdély, Vajdaság) magyar közösség 50–50 népénekét, tehát 250 olyan ma is használatban lévő éneket tartalmaz, amelyek az adott közösségre leginkább jellemzők.

A kiadó, a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége felkérte az öt tájegységet, hogy vállalják el a rájuk vonatkozó 50–50 népének feléneklését hanghordozóra, de olyan formában, hogy az interneten is hozzáférhető legyen. Vajdaságban többeknek felkínálták, de a csókai a Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület jelentkezett, hogy CD-n kiadja a Kárpát-medencei népénekgyűjtemény vajdasági ötven énekét. A Mórából Rózsa Ildikó karvezető és Tóth Rozália oktató elvállalta, hogy megszervezik az egyesület énekeseivel, a Csalogány asszonykórus tagjaival, az egyesület gyermekkórusával és a Rákóczi férfikar néhány tagjával a vallásos népi énekek feléneklését CD-re.

Amint azt Kiss Tóth Erika, az 50 éve, 1970-ben megalakult Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület elnöke elmondta, ismert vallásos énekekről van szó, amiket misén, temetésen, egyházi ünnepeken rendszeresen énekelnek a vajdasági magyar emberek. Két hónap állt rendelkezésre, hogy betanulják és felvegyék az énekeket. Miután az énekesek begyakorolták az énekeket, a hangfelvételt Osvát Zoltán készítette el egy hosszú hétvégén.

Az összefogás szép példája a megjelent hanganyag. A kereskedelmi forgalomba nem kerülő, 300 példányban megjelent CD kiadásban a Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület partnerre talált a Vajdasági Magyar Művelődési Intézetben és a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetségben. A Mórában azt tervezeték, hogy karácsonyra bemutatják a népénekeket tartalmazó CD-t, de erre nem kerülhetett sor. A tervek szerint az egyesület a húsvéti ünnepkör keretében fogja bemutatni és az érdeklődők között szétosztani a hanghordozót.