2024. augusztus 1., csütörtök

Megújult formában bárki elérheti a középkori Magyarország atlaszát

Az Árpád-ház Program keretében végzett kutatások alapján mostantól már az internetről is bárki számára ingyenesen letölthetővé, valamint kutathatóvá vált Engel Pál Magyarország középkori településtörténetéről, még két évtizeddel ezelőtt még CD-n kiadott adatbázisa – derül ki az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) közleményéből.

Az MTA Történettudományi Intézetében még 1993. és 2001. között készült el a középkori településeket magába foglaló adatbázis, amely az OTKA és az Akadémiai Kutatási Pályázatok támogatásának köszönhetően valósult meg. A digitális atlasz a középkori Magyar Királyság részletes térképét mutatja be az 1382-es, az 1439-es és az 1498-as évek körüli évtizedekben fennálló állapotokat mutatva be.

A közlemény szerint megtalálható a térképen minden olyan város, mezőváros, falu, puszta, amely akkoriban létezett, és amelynek a fekvését legalább hozzávetőlegesen meg lehetett állapítani. Ennek megfelelően lakóhelyeinket is megkereshetjük, a domborzati térkép segítségével pedig nagyjából pontosan behatárolhatjuk, hogy pontosan hol és milyen települések léteztek a környékünkön.

A fontosabb vizeken és a megyehatárokon kívül feltünteti a jelentősebb királyi, egyházi és világi földbirtokok határait is. A térképhez részletes leíró adatbázis kapcsolódik, amely a megjelölt településekre vonatkozó legfontosabb adatokat tartalmazza.

A megújult adatbázis az innen letölthető futtatóprogram (.zip) telepítése után bárki számára elérhető.