2024. július 31., szerda

Kreatív Európa, kreatív Szerbia

A művelődési intézetek jobb kommunikációját, együttműködését szolgálja a most alakult Kulturális Ágazati Csoport

Húsz vajdasági kulturális intézmény képviselője vett részt tegnap a Kulturális Ágazati Csoport első ülésén, amelyen a részvevők igyekeztek lefektetni az elkövetkező időszakban, elsősorban a 2021-es évben elérendő célokat a kultúra területén. A csoport azért is alakult meg, hogy a kulturális intézmények egyszerűbben tudjanak kommunikálni egymással, új programokat és fejlesztéseket hozzanak, létre valamit célszerűen tudják elosztani a kulturális támogatásokat. Az első ülésen olyan intézmények képviselői vettek részt, mint például a Vajdasági Levéltár, a Pavle Beljanski Emlékgyűjtemény vagy a Miloš Crnjanski Kulturális Központ.

Aleksandar Simurdić, az Európai Ügyek Alapjának igazgatója szerint ez a stratégiai megbeszélés kulcsfontosságú az elkövetkező időszak szempontjából. A fondáció meghatározta az öt főbb fejlesztendő ágazatot, illetve csoportot, ezek: az oktatás és a tudomány, a sport és ifjúság, a kultúra, a megújuló energiaforrások, az energiahatékonyság és környezetvédelem, valamint a gazdaság. A csoportok 2021 és 2027 között fognak a közös célokon dolgozni. A tegnapi ülésen a kultúrafejlesztéssel kapcsolatos kulcsfontosságú alapokat fektették le, azt, hogy hogyan fognak az intézmények együtt tevékenykedni, és milyen célokat kell, hogy megvalósítsanak. Emlékeztetett, hogy még 2014-ben indult útjára a Kreatív Európa-projektum, amelybe számos szervezet kapcsolódott be, különböző programokkal, és ennek rengeteg pozitív hozadéka volt. A mostani projektumok esetében 2,5 milliárd eurót fordítanak majd az előirányzott célok megvalósítására. A programok keretében a kulturális intézményeket tömörítő Kulturális Ágazati Csoport természetesen együttműködik a tartományi kormánnyal és a különböző szervezetekkel. Kifejtette továbbá, hogy nagyobb hangsúlyt igyekeznek majd fektetni a különböző nyelvek és kultúrák bemutatására, annak érdekében, hogy behatóbb képet adjanak Vajdaság multikulturalizmusáról.

Miloš Stanković és Aleksandar Simurdić (Fotó: Komáromi Dóra)

Miloš Stanković és Aleksandar Simurdić (Fotó: Komáromi Dóra)

A mostaninál több kulturális szervezet bekapcsolódását szorgalmazta a programba Tijana Palkovljević Bugarski, a Szerb Matica Képtárának igazgatónője. Véleménye szerint a szervezeteknek be kell kapcsolódniuk az európai uniós pályázatokba. Kifejtette, hogy az európai mércének nem opciónak kell lennie, hanem célnak, és a Kreatív Európa programon belül is már sikerült megmutatni, hogy mennyi lehetőség van Vajdaságban.

A Szerb Nemzeti Színház már jó pár éve részt vesz a Kreatív Európa programjaiban, mondta Zoran Đerić, az intézmény igazgatója. Az egyik nagyobb projektum neve Az operán keresztül, amelyet ebben az évben két európai városban, Linzben és Modenában rendeznek meg, a következőben pedig reményeink szerint mi leszünk a házigazdái. Elmondta továbbá, hogy ebben az évben csatlakoztak egy újabb projektumhoz, egy ausztriai balett-társulattal közösen, májusig realizálnak majd, illetve a továbbiakban is igyekeznek minden fontosabb színházi projektumba bekapcsolódni, legyen az akár opera, dráma vagy balett.

Miloš Stanković, a szabadkai Népszínház igazgatója elmondta, hogy ennek a projektumnak köszönhetően újabb kapuk tárulnak ki. A szabadkai Népszínháznak magyar és szerb társulata is van, a teátrum remélhetőleg az év végéig átköltözik az új színházépületbe, ezáltal még színvonalasabb előadásokat tud majd nyújtani a nagyérdeműnek mindkét nyelven.