2024. július 31., szerda

Mindennapok zsidó szemszögből

Megnyílt a Szabadkai Városi Múzeum új kiállítása

Pénteken A mindennapok zsidó szemszögből címmel új kiállítás nyílt a Szabadkai Városi Múzeumban, amely a szabadkai zsidó közösségen keresztül mutatja be a város művelődés- és helytörténetét. A járványügyi helyzetre való tekintettel hagyományos kiállításmegnyitóra nem került sor. Hicsik Dóra főkönyvtáros, a kiállítás egyik szerzője lapunknak nyilatkozva elmondta, hogy a kiállítás anyaga a Szabadkai Városi Múzeum és a Szabadkai Történelmi Levéltár anyagából állt össze. A múzeum a tárgyi emlékeket, míg a levéltár a dokumentumokat biztosította.

A Bácsmegyei Napló korabeli lapszámai a kiállításon (Fotó: Gergely Árpád)

A Bácsmegyei Napló korabeli lapszámai a kiállításon (Fotó: Gergely Árpád)

– A kiállítást Ljubica Vuković Dulić művészettörténésszel, a múzeum főmuzeológusával együtt állítottuk össze. Az anyagot több teremben helyeztük el. A központi rész a Zsinagógát és a szabadkai zsidóság történetét mutatja be. Itt látható egy idővonal is, amelyen az 1775-ös letelepedéstől egészen 1941-ig végigkövethető városunk zsidóságának története. A központi teremből a látogatók több irányban is elindulhatnak. Az egyik terem egy zsidó család otthonát mutatja be, ugyanis a múzeum a projektum keretén belül megvásárolta a Bányai család néhány bútorát, többek között étkészletet, asztalt. A családnak egyébként egykoron rőfösüzlete volt a Városháza alatt. Szintén ebben a teremben mutatjuk be a zsidó kereskedőket is. Innen át lehet menni az iparosokhoz, orvosokhoz, vendéglátósokhoz. A kiállítás legnagyobb termében a zsidó művészek kaptak helyet. Ebben a teremben Munk Artúrt és Milkó Izidort emeltük ki. Itt a látogatók többek között megtekinthetik Milkó Izidor dedikált könyveit, Munk Artúr kéziratát. Az utolsó helyiségben Fenyves Ferencnek és családjának állítunk emléket. Itt a szabadkai nyomdákra helyeztük a hangsúlyt. Itt található egy térkép, amely megmutatja, hogy a mai Szabadkán hol találhatóak meg az egykori nyomdák. Fontos szerepet kap a Bácsmegyei Napló, ugyanis ennek a szabadkai napilapnak egykoron a múzeum épületében volt a szerkesztősége, emellett egy nagyon jelentős lapról beszélünk, amely a XX. század elején indult útjára és 1941-ig létezett – ismertette röviden a kiállítást Hicsik Dóra.

A tárgyi emlékek a múzeum gyűjteményéből valók (Fotó: Gergely Árpád)

A tárgyi emlékek a múzeum gyűjteményéből valók (Fotó: Gergely Árpád)

A kiállítás az INTERREG Duna Transznacionális Program REDISCOVER elnevezésű projekt keretén belül valósult meg. A látogatók június közepéig tekinthetik meg a kiállítást.