2024. július 31., szerda

Kémikusok rájöttek Rembrandt titkára

Kiderült, a művésznek miként sikerült az Éjjeli őrjárat című festményét aranyszínű részletekkel díszítenie

A holland Amszterdami Egyetem kémikusai csúcstechnológiás spektroszkópiai technikákat alkalmaztak a pararealgár (sárga) és félamorf pararealgár (narancssárga/piros) pigmentek jelenlétének azonosítására. A kutatócsoport arra a következtetésre jutott, hogy a holland művész szándékosan keverte össze ezeket a különleges arzén-szulfid pigmenteket más pigmentekkel, hogy megteremtse az arany fényt.

A tanulmányt a Heritage Science folyóiratban publikálta Fréderique Broers és Nouchka de Keyser, akik az amszterdami Rijksmuseum kutatói. Rembrandt ezzel a technikával festette meg az Éjjeli őrjárat egyik főszereplőjének, Willem van Ruytenburch hadnagy hímzett kabátjának aranyszálait.

Az arzén-szulfid pigmentek felfedezése a 2019-ben kezdődött Operation Night Watch projekt részeként valósult meg. A kutatás további titkokat is feltárt, a többi között az arzén és a kén jelenlétét Van Ruytenburch ruhájában egy röntgen-fluoreszcencia (MA-XRF) vizsgálatot követően. Ennek eredményeként a kutatók azt feltételezik, hogy Rembrandt a realgar (piros) és az orpiment (sárga) arzén-szulfid pigmenteket használta.

A kutatást alátámasztják a történelmi források is, amelyek részletezik az arzén-szulfid pigmentek használatát, és ma úgy gondolják, hogy a 17. századi amszterdami művészek számára az anyagok szélesebb skálája állhatott rendelkezésre, mint azt korábban hitték.

Nyitókép: Rembrandt van Rijn Éjjeli őrjárat című festménye az amszterdami Rijksmuseumban, az alkotás restaurálását egy üvegfal mögött végzik (Torval Mork / Shutterstock)