2024. szeptember 3., kedd

Menjek/Maradjak

New York és London után a Berlinbe kivándorolt magyarokról is film készül

Készül a Menjek/Maradjak berlini epizódja, illetve egy film a hazaköltözés nehézségeiről. Szombattól ingyen nézhetjük a londoni magyarokat.

A Menjek/Maradjak-sorozat londoni epizódját tavaly nyáron mutatták be Magyarországon, több telt házas vetítést élt meg, illetve külföldön is játszották. A kivándorló magyarokról szóló dokumentumfilm-sorozatot Imre Lóránd Balázs rendezte, az első része New Yorkban játszódott, az már fent van online. A londoni a második rész, amelyet február 28-án tesznek fel ingyenesen megtekinthetővé a netre, ezen a linken lehet majd megnézni szombattól.

A sorozat folytatása is folyamatban van már, Imre Lóránd Balázs azóta Berlinbe költözött és ott forgatja a sorozat harmadik részét, amely Berlinről szól. A film szereplőinek életét egy éven keresztül követi majd, Inside Berlin a projekt munkacíme. Emellett az elsőfilmes Tusor Bálint a hazaköltözés nehézségeiről forgat dokumentumfilmet, annak Sweet Home a tervezett címe.

A készülő filmek előzetesei hamarosan szintén elérhetők lesznek online, illetve március elsején a Trafóban vetítenek belőlük egy-egy hosszabb részletet ezen az eseményen.

A Menjek/Maradjak honlapja szerint filmet terveznek még a Párizsba, Rómába és Barcelonába kivándorolt magyarokról is.