2024. július 17., szerda

MaNDA filmklub Vajdaságban is

Havi rendszerességgel láthatnak a nézők magyar klasszikus és kortárs filmeket

Új filmes mozgalom, filmklubhálózat kialakítása a célja a MaNDA kluboknak: a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet (MaNDA) körülbelül 1400 filmet tartalmazó gyűjteményéből válogathatnak a Kárpát-medence-szerte megalakult filmklubok, ezzel népszerűsítve a klasszikus és kortárs magyar filmalkotásokat, amelyek havi rendszerességgel kerülnek bemutatásra ingyenesen. Ám amennyiben igény mutatkozik rá, akkor több vetítést is tartanak. A filmklubhálózatba bekapcsolódott Szabadka, Zenta és Bácsfeketehegy is, itt havonta egyszer magyar filmeket láthatnak a nézők.

Szabadkán november 19-én 17.30-kor vetítik az első MaNDA klubos filmet a Lifka Sándor art moziban: Mészáros Márta Napló apámnak és anyámnak című játékfilmjét. Decemberben Timár Péter Csinibaba című alkotása, januárban Deák Krisztina Jadviga párnája című filmje, februárban Dobrai György Szerelem második vérig című filmje, márciusban Gothár Péter Tiszta Amerika című alkotása lesz látható. Áprilisban egy rajzfilm kerül vetítővászonra: Dargay Attila Az erdő kapitánya című filmje. Májusban a Bacsó Péter rendezte Banánhéj keringő lesz látható, júniusban pedig a Koltai Róbert jegyezte Sose halunk meg című filmjét nézhetik meg az érdeklődők.

Zentán már meg is tartották az első két vetítést, októberben a Tizedes meg a többieket, tegnap pedig a Mephisto I-II.-t láthatták a nézők. December 8-án az Eldorádó című film lesz látható. Bácsfeketehegyen is tartottak már két estet, októberben első világháborús filmekkel indítottak, a múlt héten pedig a Légy jó mindhalálig címűt vetítették. De itt is lehetőség lesz még egy film megtekintésére még ebben az évben: december 14-én a Rákóczi hadnagya című film kerül a vászonra.

Siflis Zoltán filmrendező, a program vajdasági koordinátora elmondta, e filmklubok nagyszerű lehetőséget kínálnak a nézők számára, hiszen évtizedekig nem voltak láthatóak magyar filmek ilyen rendszerességgel a mozikban.

– A klasszikus és kortárs filmek népszerűsítése mellett az is célunk, hogy egy új mozis közönség is kialakuljon, nyújtsanak a nézők számára közösségi élményt a filmek. Szeretnénk, ha például a tanárok is aktívan részt vennének e mozgalom népszerűsítésében, és tanítványaikkal ellátogatnának a vetítésekre, hiszen egy-egy film jó alapot adhat beszélgetésre az irodalomórákon, vagy segítséget jelenthet a történelemtanároknak is bizonyos történelmi események elmagyarázásában is akár – hallottuk Siflis Zoltántól, aki felhívta a figyelmet arra, hogy bátran jelentkezzenek azok a vajdasági intézmények, amelyek otthont szeretnének adni ilyen filmklubnak, hiszen lehetőség van rá, hogy bármikor bekapcsolódjanak ebbe a hálózatba.

A kapcsolat felvehető Szabadkán Siflis Zoltánnal a z.siflis@gmail.com, a Népkör MMK-ban Bodrogi Hajnalkával az info@nepkor.rs címem, valamit Budapesten Goldschmied Józseffel a goldschmied.jozsef@gmail.com e-mail címen.

A tervek szerint készül majd egy honlap is, amelyen figyelemmel kísérhető lesz majd a program, és a filmek tartalma is megtalálható lesz.