2024. július 16., kedd
KORTÁRS MŰVÉSZETI SPEKTRUM

Jegyvásárlási roham a budapesti Nemzeti Színházban

Srđan Golubović Krugovi című filmje nyerte el a Sundance Filmfesztiválnak a különdíját

Szinte lehetetlen jegyet venni a Nemzeti Színház előadásaira március végéig, az óriási érdeklődés miatt ugyanis a színház honlapja és az online vásárlási felület hétfőn délelőtt összeomlott. Alföldi Róbert leköszönő igazgató személyesen kérte a sorban állók türelmét a színház pénztára előtt, az Andrássy úti iroda előtt várakozókat pedig meleg teával kínálták.

Gálos Orsolya, a színház kommunikációs vezetője az MTI-nek elmondta, gondoltak arra, hogy nagy lesz az érdeklődés a színház előadásai iránt, megpróbáltak felkészülni erre, ám ekkora rohamra és arra, hogy ez technikai összeomlást is eredményez, nem számítottak. Kiemelte, hogy az elmúlt években sikerült a nézők szeretetét elnyerniük, élvezték a közönség folyamatos érdeklődését. Vélekedése szerint a jegyvásárlási roham azzal magyarázható, hogy aki még esetleg valamit kihagyott a repertoárból, azt szeretné gyorsan bepótolni az évad végéig, mivel ezeket az előadásokat valószínűleg a későbbiekben már nem lehet majd látni.

Alföldi Róbert az évad végén, június 30-án távozik a Nemzeti Színház éléről, utódja Vidnyánszky Attila lesz.

GOLUBOVIĆ FILMJE A SUNDANCE DÍJAZOTTJAI KÖZÖTT

Srđan Golubović Krugovi című filmje nyerte el a független filmek legjelentősebb amerikai mustrájának, a Sundance Filmfesztiválnak a különdíját. A szerbiai rendező alkotását a trebinjei hős, Srđan Aleksić tragikus igaz története ihlette. A szerb nemzetiségű Aleksićet 1993-ban a boszniai Szerb Köztársaság hadseregének négy katonája halálra verte, mert szembeszállt velük, amikor meg akarták ölni muzulmán ismerősét.

A Krugovi európai premierje a 63. Berlinálén lesz, míg a hazai közönség február 23-án láthatja a 41. belgrádi FEST-en.

A Sundance fődíját és a közönségdíjat egyaránt egy elsőfilmes amerikai rendező, Ryan Coogler filmje, a Fruitvale nyerte. Az amerikai dokumentumfilmek kategóriájában a zsűri fődíját és a közönségdíjat is Steve Hoover Blood Brothers című alkotásának ítélték oda. Az egész estés külföldi filmek kategóriájában a dél-koreai Dzsiszul című dráma nyerte el a zsűri fődíját. A dokumentumfilm-kategóriában a River Changes Course című kambodzsai alkotást ítélték a legjobbnak.

A hétvégén véget ért tíznapos fesztivál programjába 32 országból 113 egész estés játék- és dokumentumfilmet válogattak be, valamennyit a hollywoodi stúdiórendszeren kívül forgatták.

CSERHALMI GYÖRGYÉ A PÁGER ANTAL SZÍNÉSZDÍJ

Cserhalmi György kapta idén a Páger Antal Színészdíjat. A Kossuth-díjas érdemes művész vasárnap vette át a makói önkormányzat elismerését a Maros-parti városban, a Hagymaházban.

A díjat minden esztendőben az a színész érdemli ki, aki a kuratórium döntése alapján a leghűségesebb Páger Antal szellemi örökségéhez, és játékára jellemző a págeri hitelesség és eszköztelenség. A díjat odaítélő zsűri – Hegedűs D. Géza, Kútvölgyi Erzsébet és Szalma Tamás színművészek, Réz András filmesztéta, valamint Gyarmathy Antal, Páger Antal unokája – egyhangúlag hozta meg döntését.