2024. július 16., kedd
KORTÁRS MŰVÉSZETI SPEKTRUM

César-díj – tarolt a Szerelem

Tarolt a Szerelem a francia Oscar-díjnak számító César-díj kiosztóján: az osztrák Michael Haneke francia nyelvű filmjét mind az öt fő kategóriában díjazta a francia filmakadémia.

Az egy idős házaspár utolsó hónapjait feldolgozó szerelmi dráma összesen tíz jelölést kapott, s elnyerte a legjobb rendezésnek, forgatókönyvnek, színésznőnek (Emmanuelle Riva) és színésznek (Jean-Louis Trintignant) járó szobrot is.

A 38. alkalommal megrendezett César-gálán – amelyen a francia filmes szakma 3500 képviselője húsz kategóriában választotta ki az előző évben moziba került 271 alkotás közül a legjobbakat – négy szoborral jutalmazták Jacques Audiard szerzői filmjét, a Csont és rozsdát. A szerelmi melodráma férfifőszerepét alakító 35 éves belga Matthias Schoenaerts megkapta a legígéretesebb színésznek járó szobrot, a legjobb adaptáció díját Jacques Audiard és Thomas Bidegain vihette haza a kanadai Craig Davidson novelláiból írt történetért, a legjobb vágásért Juliette Welfling érdemelte ki pályája ötödik César-díját, amelyből négyet Audiard-filmekért kapott. A legjobb filmzenéért járó szobrot pedig Alexandre Desplat-nak ítélte a filmakadémia.
A 13 kategóriában jelölt vígjáték, a
Camille ismétel egyetlen szobrot sem nyert el, a Versailles-i kastélyban forgatott Búcsú a királynémtól című kosztümös történelmi dráma, Benoit Jacquot rendezése viszont három Césart is kiérdemelt, a legjobb fényképezésért (Romain Winding), a legjobb díszletért (Katia Wyszkop) és a legjobb jelmezért (Christian Gasc).

A legjobb külföldi filmnek járó Césart az Argo-akciónak, Ben Affleck alkotásának ítélte a francia filmszakma. Filmes életművéért a tiszteletbeli César-díjat idén Kevin Costner vehette át.