2024. július 30., kedd

Első helyezett nélkül

XIX. alkalommal tartották meg a Podolszki-emléknapot – A publicisztikai pályázat zsűrije elégedetlen a beérkezett pályaművekkel

Szombaton tartották meg a XIX. Podolszki József Irodalmi Emléknapot Bácsfeketehegyen.

A díjazottak: Epstein Ágnes, Pató Angéla és Soós Georgina (Lakatos János felvétele)

A díjazottak: Epstein Ágnes, Pató Angéla és Soós Georgina (Lakatos János felvétele)

A rendezvény a bácsfeketehegyi temetőben kezdődött, ahol megemlékezést tartottak Podolszki József, dr. Vajda Gábor, dr. Bányai János, Szilády János, Sárközi Ferenc és dr. Juhász Géza sírjánál. A megemlékezést a Podolszki-emléktábla megkoszorúzása követte a Kultúrotthon udvarában. Itt Virág Gábor, a Forum Könyvkiadó Intézet igazgatója mondott ünnepi beszédet. A koszorúzás után Kórizs József megnyitotta Szarka Zsófia helyi amatőr fényképész kiállítását. A fényképkiállítást egy könyvbemutató követte, Nagy Nándor: TragikoMédia című könyvéről Miklós Csongor beszélgetett a szerzővel. A színházteremben került sor az emléknap ünnepi műsorára, amelyen a Feketics Művelődési Egyesület, valamint a helyi általános iskola versmondói léptek fel.

Az ünnepi műsor keretében hirdették ki a XIX. Podolszki József publicisztikai pályázat eredményét is. Az idei pályázatra 12 írás érkezett, amelyeket a Molnár Krekity Olga, Ujvári Tóth Anita és Csordás Katalin összetételű zsűri értékelt. Ujvári Tóth Anita arról számolt be a médiának, hogy az idén nem osztottak ki első díjat, csak egy második és két megosztott harmadik díjat.

– Az írások többsége aktuális témát dolgozott fel, mint pl. az elvándorlás, külföldi munkavállalás, aktuális politikai helyzet, kisebbségi lét, megélhetés stb. A zsűri az idén nem osztott ki első díjat, mivel kifogásolta a pályaművek színvonalát. Az írások többsége nem volt elég letisztult, tömör, és nem zárult csattanóval. A szerzők abba a hibába estek, hogy nagyon sok mindent el szerettek volna mondani a témával kapcsolatban, így a mű valódi mondanivalója háttérbe szorult, és a lényege szétesett – mondta el Ujvári Tóth, majd kifejezte reményét, hogy a jövőben több és színvonalasabb pályaművek érkeznek a pályázatra.

A szigorú zsűri végül Epstein Ágnesnek (Topolya) ítélte oda a második helyet, a harmadik helyen pedig Pató Angéla (Topolya) és Soós Georgina (Szabadka) osztozott. A második helyezett, de jelen esetben nyertes szerző valós történetet dolgozott fel.

– A korábbi Žitko vállalat központi szerepet töltött be a topolyaiak életében, mert valamikor nagyon sok embert foglalkoztatott. A cég privatizálása után többször is csődbe ment, és több családtagom is elveszítette ott a munkáját. Tisztában vagyok vele, hogy milyen ott a munka és az élet, s mennyire nehéz azoknak, akik ott dolgoznak. Sokan otthagyták és külföldre mentek – mondta el Epstein az írása kapcsán. A szerzőnő azt is elárulta, hogy jómaga külföldről tért vissza, és jelenleg angol nyelvet tanít.