2024. július 30., kedd

Egy hét múlva Kosztolányi-talány

Az idén az általános iskolások is bekapcsolódnak a városjáró vetélkedőbe Szabadkán

Jövő csütörtökön, március 31-én 10 órakor 19 négyfős szabadkai és zentai csapat indul el bejárni Szabadkát, hogy az immár hatodszor megrendezésre kerülő Kosztolányi-talány elnevezésű vetélkedő során az általános és középiskolások ezúttal a Kosztolányi család nyomait keressék a városban, feladatokat oldjanak meg egy-egy Kosztolányi-helyszínen. Idén ugyanis a Kosztolányi család a vetélkedő témája, s a versenyzők most is kaptak ajánlott szakirodalmat a versenyre való felkészüléshez, így a tanulóknak ajánlatos a Szegény kisgyermek panaszait, a Kosztolányi-életrajzokat és a Séta Kosztolányival című kiadványt olvasgatni.

Ezúttal a Kosztolányi Napok szervezőbizottsága döntésének az értelmében a középiskolások csapataihoz az általános iskolás tanulókból álló csapatok is csatlakoznak. Két általános iskolai csapat jelentkezett a vetélkedőre, nekik természetesen az ő általános iskolai tananyagjukhoz, tudásukhoz mérten külön feladatokat készítettek a szervezők, tudtuk meg Hicsik Dóra szerkesztő-programvezetőtől.

A résztvevőket 9 órakor várják a Szabadkai Városi Könyvtárban, ahol fél 10-kor köszöntőt mond Dragan Rokvić könyvtárigazgató és Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke. A csapatok 10 órakor indulnak útnak egy különleges helyszínről, amelyet a szervezők még titokban tartanak, hogy meglepetésként hathasson. A kalandos sétáról egy órára várják vissza a versenyzőket, de mint eddig sem, így idén sem a gyorsaság számít, hanem a feladatok megoldása. A feladatlapokat a Pomogáts Béla, Virág Gábor, Mihályi Katalin, Csík Mónika és Hicsik Dóra összetételű zsűri nézi majd át. Egy órakor megkoszorúzzák Kosztolányi szobrát, 15 órakor megnyílik a Kosztolányi csodái című kiállítás a könyvtárban. Ünnepi beszédet Arany Zsuzsanna mond. 16 órakor a Kosztolányi Dezső Színházban lesz megtekinthető az Én is néző vagyok című produkció, majd ezt követi 17 órakor az eredményhirdetés és díjkiosztó. Ünnepi záróbeszédet Pomogáts Béla, a Kosztolányi-napok tiszteletbeli elnöke mond.

Az idei Kosztolányi Napokat, amelynek keretében szervezik meg a vetélkedőt, a Magyar Nemzeti Tanács támogatta.