2024. július 30., kedd

Bordás Győző a Vajdasági Íróegyesület élén

A Pro Cultura Hungarica díjas és Márai Sándor-díjas Bordás Győző írót megválasztották a Vajdasági Íróegyesület megbízott elnökévé.

– Számomra ez megtiszteltetés, az irántam való bizalom jele, egyben nagy kihívás, mert a Vajdasági Íróegyesület nehéz anyagi helyzetben van.

A Híd irodalmi folyóirat volt szerkesztője, a Forum Könyvkiadó egykori igazgató-főszerkesztője és a Magyar Szó Kft. egykori igazgatója elmondta, az utóbbi két évben tervezett és megígért juttatásokat sem Újvidék községtől, sem a tartománytól nem kapták meg teljes egészében. Így nem tudták kifizetni az egyesület bérleti díját, a számlákat, miközben szorgosan tevékenykednek. Az anyagiak hiányában elhanyagolták a Magyar Írószövetséggel és más írószövetségekkel való kapcsolatok ápolását.

A tervekről szólva Bordás Győző elmondta:

– A jövőben szeretnénk erősíteni a Zombor– Eszék, Zombor–Baja, Szabadka–Szeged vonalat, a bánáti községek és Temesvár közötti kapcsolatot, és továbbra is megjelentetni a Zlatna greda nemzetiségi folyóiratot. A hagyományos, nemzetközi jellegű, Újvidéki Költészeti Fesztivál jövő évi színvonalas megrendezésén fáradozunk. Szerbia 2018-ban lesz a magyarországi Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége. Erre készülünk, hogy minél méltóbban képviseljük a vajdasági magyar irodalmat, könyvkiadást és az egész írótársaságot.