2024. július 17., szerda

Vajdaság értékei az egész világ számára

A tartomány kulturális örökségéről szóló angol nyelvű monográfia bemutatója Újvidéken

Vajdaság kulturális öröksége c. angol nyelvű könyv bemutatójára került sor hétfő este Újvidéken a báni palota díszcsarnokában. Az említett könyv egy részletes monográfia Vajdaság kulturális értékeiről, 2008-ban adták ki először szerb nyelven, és most átültették angol nyelvre.

– Természetesen nem lehet Vajdaság összes kulturális örökségét belegyömöszölni egy könyvbe, a kiadvány azonban kiválóan bemutatja a tartomány gazdag értékeit és hagyományait. Vajdaság a sokszínű kulturális örökségének, a több nemzetiségének és többféle vallásának köszönhetően a közép-európai kultúra kincstára. Ez a könyv elviszi Vajdaság sokszínűségének a hírét Brüsszelbe, Moszkvába, Londonba, Berlinbe, és szerte a világban tanúskodni fog a szellemi gazdaságról, amelyet a tartomány képvisel. – nyitotta meg Bojan Pajtić vajdasági kormányfő a könyvbemutatót.

– Az öt évvel ezelőtt megjelent szerb nyelvű eredeti kiadást nagyon gyorsan szétkapkodták. Megérett az idő arra, hogy a világ is megismerje Vajdaság értékeit, ezért elszántuk magunkat az angol nyelvű változat elkészítésére. Kevesen tudják, hogy az ország összes ingatlan kulturális örökségének 45 százaléka Vajdaságban található. A Szerbiában levő 200 kiemelt jelentőségű emlékműből 65 a tartományban van. Az elmúlt öt évben létrejött nemzetközi és határokon átívelő kulturális együttműködésnek az oroszlánrésze szintén Vajdaságban bonyolódott le. Ez a kiadvány segítségünkre van, és minden szónál hasznosabb, amikor mindezeket az érdemeinket tolmácsolni akarjuk a külföldi barátainknak vagy partnerünknek – ecsetelte Zoran Vapa, a kiadvány felelős szerkesztője.

– A következő év elején a nyomdákba kerül a római katolikus templomokról szóló kiadvány, amely ékes példája annak, hogy figyelmet szentelünk a Vajdaság területén található többi vallásnak is – tette hozzá Vapa.

– Nem kis nehézséget okozott kiválasztani, hogy Vajdaság kulturális örökségei közül melyek kerüljenek be a monográfiába. Jelentős kutatómunka rejlik a közérthetően megfogalmazott leírások mögött, és mindez gazdagon van illusztrálva megfelelő fényképekkel – nyilatkozta dr. Nađa Kurtović Folić professzor a kiadvány társszerzője.

– Ez a rendkívüli monográfia tiszteletre méltó helyet foglal el a vajdasági könyvkiadás történetében – jelentette ki Slaviša Grujić tartományi művelődési és tájékoztatási titkár.

A könyvet a Vajdasági Kulturális Intézet, a Tartományi Műemlékvédelmi Intézet és a Tartományi Művelődési és Tájékoztatási Titkárság támogatásával adták ki.