2024. augusztus 1., csütörtök

Őrző a strázsán

Hódi Sándor 70. születésnapjára emlékkönyvet mutattak be Adán

A pszichológus, közíró és társadalomkutató dr. Hódi Sándor 70. születésnapja alkalmából emlékkönyvet mutattak be csütörtök este Adán, a községháza dísztermében a Szarvas Gábor nyelvművelő napok rendezvénysorozaton. A könyv címe Őrző a strázsán, amely 2013-ban jelent meg a Széchenyi István Stratégiakutató Társaság kiadásában a Sorsok – emberek sorozat első köteteként. Az emlékkönyvet a szerkesztő, dr. Hódi Éva mutatta be, aki elmondta: lassan 70 éve annak a napnak, hogy Hódi Sándor az egykori Torontál vármegyében lévő Kistószegen megszületett, ennyi idő elegendő idő ahhoz, hogy áttekintsük a megtett életutat, amely bővelkedett történelmi eseményekben és változásokban.

Az emlékkönyv megírására nem egy személyt kértünk fel, hanem úgy gondoltuk, hogy a leghitelesebb képet akkor kapjuk, ha megnyilatkozásra kérjük azokat a személyeket, akik Hódi Sándor életének egy-egy szakaszában mellette voltak, figyelemmel kísérték pályáját, vagy őket magukat is hasonló problémák foglalkoztatták – magyarázta a szerkesztő. – Nincs egy éve, hogy ennek a koncepciónak a szellemében levélben fordultam ezekhez a személyekhez, osztálytársakhoz, barátokhoz, kollégákhoz, szakmabeli és közéleti személyiségekhez, és közreműködésre kértem fel őket. Sajnos sokan már nincsenek közöttük. Mintegy ötvenen küldték el a könyvbe szánt munkájukat. Reprezentatív névsor, a kortárs magyar értelmiség afféle seregszemléjének is tekinthető. A különböző megnyilatkozásokban előbukkan az a problematika, ami Hódi Sándor életútját, munkásságát is áthatja, közéleti szerepvállalását foglalkoztatja. Az emlékkönyv túlmutat egy tisztelgő köteten, hiszen kordokumentum, történelmi visszatekintés és jövőbe mutató előretekintés is – közölte Hódi Éva.

Az emlékkönyvben műfajilag különböző írások láttak napvilágot: köszöntők, visszatekintések, versek, tanulmányok, esszék és interjúk. A különböző műfajú írásokat két nagy fejezetbe csoportosították. Az első részben a kifejezetten személyes jellegű írások találhatók a Köszöntők, méltatások cím alatt. A kötet második, nagyobb részében Esszék és tanulmányok cím alatt olvashatók a nagyobb munkák, majd két interjúval zárul a kötet.

A bevezető után az adai Király János emlékezett vissza Hódi Sándorral való kapcsolatára az újvidéki egyetemistaévekből. Majd a személyes megemlékezés után következett néhány közéleti személyiség, tudós reflexiója az ünnepelt szakmai, társadalmi és tudományos tevékenységével kapcsolatosan. Felszólalt a zentai Zsoldos Ferenc, az MNT alelnöke, az adai dr. Molnár Csikós László, az Újvidéki Egyetem tanára. Végezetül lapunk újságíró-szerkesztője, Gruik Ibolya tett fel néhány kérdést Hódi Sándornak, többek között a gyerekkoráról, a szülőfalujáról, a pszichológiáról, a házasságról és magyar–magyar kapcsolatokról.

A könyvbemutatón közreműködött Guzsvány Izabella operaénekes, akit Kis Juhász István kísért gitáron, valamint Krnács Erika előadóművész.