2024. augusztus 1., csütörtök

A mű értelmezései

A szenttamási Gion Nándor Napok programja

Nem túlzás azt állítani, hogy Szenttamáson évről évre gazdagabb, figyelemreméltóbb műsort állítanak össze a Gion Nándor Emlékház programszervezői ilyentájt, február közeledtén. A helység neves szülötte, Gion Nándor február 1-jén látta meg a napvilágot 73 évvel ezelőtt, egykori szülői házát pedig négy évvel ezelőtt adták át emlékházként a közjónak.

Az idei Gion Nándor Napok január 31-én startol, a neves Gion-kutató, Árpás Károly A drámaíró Gionról – egy példamű értelmezése (Gion Nándor Fogadjunk a doktorra című hangjátéka) címmel értekezik a Szenttamási Népkönyvtárban 18 órai kezdettel. Árpás Károly író, költő, tanár a jelenkori alkotók közül Baka István, Gion Nándor és Bene Zoltán életművével foglalkozik behatóan.

A Gion Nándor Szépirodalmi Pályázat és a Gion Nándor Műfordítói Pályázat meghirdetése az író születésnapján, február 1-jén, szombaton lesz a Gion Nándor Emlékházban 11 órai kezdettel.

Egy héttel később, február 7-én, pénteken Franyó Zsuzsanna és Vajda Tibor Gion Nándor színházi és rádiós évei címmel tart előadást a Szenttamási Népkönyvtárban 18 órai kezdettel. Mindkét előadó személyesen ismerte az írót.

Feburár 14-én, pénteken irodalmi est következik, Dudás Károly író, publicista, szerkesztő estje a Szenttamási Népkönyvtárban 18 órai kezdettel.

A rákövetkező pénteken, február 21-én tartják meg a népesnek ígérkező Gion Nándor Olvasási Versenyt Nagy Margit és a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete munkatársainak szervezésében. Az egyesület évek óta meghirdeti az általános iskolás és középiskolás diákok számára a Gion Nándor Olvasási Versenyt, amelynek célja a diákok olvasásra való ösztönzése és a tanulók szövegértő olvasásának fejlesztése. Helyszín a Szenttamási Népkönyvtár, kezdet 18 óra.

És végezetül, február utolsó péntek estéjén, február 28-án ugyancsak a népkönyvtárban 18 órai kezdettel Pavle Papulin nyugalmazott gimnáziumi tanár szerb nyelven tart előadást Gion irodalmi és életpályájáról.