2024. augusztus 1., csütörtök
MEGJELENT A SIKOLY 37. SZÁMA

Csendes Toll és a többi indián

„My name is Silent Pen. Nevem Csendes Toll. Nagyon messziről jöttem, egy Magyarország nevű rezervátumból. Elzárt terület, zóna, de néha van átjárás, átjárók nyílnak, vannak sztalkerek. Több mint húsz évvel ezelőtt is volt egy átjáró, Újvidék és Budapest között. Egy Sziveri János nevű itteni indián hozta létre a felszín alatt” – írja Jász Attila Ugrás a bizonytalanba c. naplóesszéjében, amelyben az újvidéki Nemzetközi Irodalmi Fesztiválon tapasztalt élményeit eleveníti föl.

A Sikoly irodalmi és művészeti folyóirat frissen megjelent 37. számában a magyarországi szerző többek között a következőket is írja:

„Az ebéd külön élmény megint. A felszolgáló néni kihozza fél kézben a hatalmas tál levest, a másikban a merőkanál és a cigije, kimer belőle két kanállal, és szó nélkül, karján a hatalmas kondérral elfüstölög. Egy vidéki, magyar indián hiába érzékeny lelkű, hiába furcsállja, szíve mélyén tudja, hogy nincs itt semmi baj, meg kell szoknia az itteni légkört. Egyre inkább tetszik is neki. Mint a tegnapi szerb színész, felolvasó hangja, nyersebb, karcosabb, erőteljesebb, mint a finomkodó költőké. Minden nemzet a neki megfelelő hangon és ritmusban olvas fel, ezt megcsodálhatta tegnap alaposan CsT. A dán levegőt se vett, pedig brutális mennyiségű mássalhangzó torlódott fel szavaiban, és nem is voltak túl rövidek a versek. A skót fiú dallamosan olvasott, elvben érthette volna CsT, de az akcentusa miatt csak kapisgálta, miről van szó. A kubai költő, Viktor roppant hatásosan szavalt spanyolul, a francia költőnő felolvasása maga volt a dallam, a zene, Csendes Tolltól akár a telefonkönyvet is felmondhatta volna, nagyon bírta. Később kiderült a költőnőről, hogy kitűnő zongorista is, így rögtön megértett valamit a felolvasás ritmikájából CsT.”

A lapszám Szökésnek indult évek címet viselő szépirodalmi összeállítása JÓNÁS Tamás verseivel indít. Emellett a szöveggyűjteményben találhatóak még MIRTSE Zsuzsa, MIKLYA Zsolt, FELLINGER Károly és OLÁH András versei, valamint CSÍK Mónika, Nettitia K. FROESE, KALÁSZ István, SÁNDOR Zoltán és BALOGH Gábor prózája.

A kiadvány Kivilágított kirakatban címet viselő blokkjába új kötetekről szóló kritikák és könyvismertetők kerültek. Kontra Ferenc Idegen c. regényéről CSÍK Mónika; Spiró György Kémjelentés, Álmodtam neked és Feleségverseny c. köteteiről SZÖGI Csaba; Beszédes István Magritte-sziget és Csík Mónika Hattyúnyakú c. verseskötetéről SZABÓ PALÓCZ Attila; Hász Róbert A künde és A Vénusz vonulása c. regényeiről WILHELM József; Szabó Palócz Attila A legvidámabb tárhely és Békegyakorlatok c. köteteiről pedig LENKES László értekezik.

A muzslai Sziveri János Művészeti Színpad gondozásában megjelenő folyóirat 2013-as téli számát DÁVID Csilla fényképeivel illusztrálták.

(Az írás Kilátó mellékletünkben jelent meg.)