2024. augusztus 1., csütörtök

Mélyinterjúk, műhelymunkák, olvasmányos kritikák

Bemutatták a Sikoly folyóiratot Szabadkán

Tízéves a Sikoly irodalmi, művészeti folyóirat, amely a muzslyai Sziveri János Művészeti Színpad kiadásában jelenik meg. A szabadkai Lányi Ernő Iparos Művelődési Egyesületben vasárnap mutatták be a negyedévente megjelenő kiadványt, amelynek a napokban jelent meg a 38. száma.

Mint Sándor Zoltán főszerkesztő kifejtette: a szerkesztőség arra törekszik, hogy a folyóirat egyszerre legyen lokális, regionális, nemzeti és globális.

Tehát igyekeznek a mikroközösségről: Muzsláról, Bánátról, Vajdaságról irodalmi szempontból szólni. Ide tartoznak a mélyinterjúk is olyan vajdasági szerzőkkel, mint amilyen a 80 éves Németh Istvánnal, a 70 éves Gobby Fehér Gyulával készült, illetve az 50 éves Nagy Farkas Dudás Erikával, Beszédes Istvánnal, illetve a falu tematikáját feldolgozó számban Bogdán József papköltővel készült hosszú beszélgetés, és megemlíthetjük a vajdasági irodalmi élet egyik meghatározó egyéniségének, Fekete J. Józsefnek szentelt lapszámot is.

A folyóiratba a Kárpát-medence minden régiójából érkeznek írások.

A kiadvány hasábjain fordítások jelennek meg szerb irodalmároktól, valamint horvát, román és szlovák nyelvből készült fordítások is szerepeltek már. Ugyanakkor svéd, holland, spanyol, angol és német nyelvből is közöl a Sikoly fordításokat.

A Sikoly főszerkesztője fontosnak tartja a vélemény műfajt, azt a kritikát szereti a legjobban, amely véleményt mond az adott műről – irodalmi alkotás, film stb. –, de ugyanakkor önmagában is olvasmányélményt nyújt, olvasmányos.

Nagy figyelmet szentelnek a műhelymunkának, amely lényege, hogy a földrajzilag egymástól távol tartózkodó szerzők együtt alkotnak. Így jött létre a Volt egyszer egy november című (ál)napló, amely 30 szerző egy-egy napját megörökítő naplójegyzetéből állt össze; vagy említhetjük a Harmath Antal titokzatos eltűnése című művet, amely úgy született, hogy a huszonegy szerző a hős családtagjainak, barátainak és ismerőseinek a bőrébe bújva egymástól teljesen függetlenül írta meg benyomását az eltűnt személyről, ezekből a mozaikokból egy valódi kisregényt alkotva meg ily módon.

Csík Mónika szerkesztő arról szólt, hogy fontos számukra a fiatal alkotók írásainak a közlése, a Sziveri János Művészeti Színpad verspályázatának köszönhetően több fiatalnak jelent meg az első verseskötete, de például a KMV is jó alkalom arra, hogy tehetséges fiatal irodalmárokat fedezzenek fel a folyóirat számára.

A Sikoly minden számát más-más, Vajdaságban élő, illetve itteni kötődésű képzőművész, fotóművész alkotásaival illusztrálják. Egyik lapszámban Molnár Imre szabadkai grafikusművész képeiből közöltek válogatást. A képzőművész alkotásaiból a Sikoly-est közönsége alkalmi kiállításon kapott ízelítőt.