2024. augusztus 1., csütörtök
ÚJ KÖNYV

Mészáros Zoltán: Küszködés a síkságon

Mészáros Zoltán Küszködés a síkságon című kötetének – amely a szabadkai Életjel Kiadó gondozásában jelent meg – alcíme: Esszék és tanulmányok a Vajdaság történetéről és jelenéről. Néhány cím a tartalomból: A Délvidék és a Vajdaság kialakulása, A zentai csata, II. József egyházkritikája délvidéki tapasztalatai alapján, Teleki László, a nemzetiségeket megértő politikus, és a nemzetiségi politika jelentősége, Szenttamás ostromai, A Hymnus és a magyar bánat.

„A történelem megismerése segít nyugvópontra jutni a jelent illetően. Nem hiszem, hogy a múlt határoz meg bennünket, de abban biztos vagyok, hogy a múltat nem zárhatjuk ki vagy le, de azt eldönthetjük, mi módon akarunk viszonyulni hozzá. Én úgy látom, hogy a Délvidék, a Vajdaság – vagy nevezzük bárminek e térséget – története leginkább a küszködésről szól” – írja egyebek között bevezetőjében Mészáros Zoltán. És még egy fontos gondolatsor a szerző bevezetőjéből: „A kötet tehát nem egy alapkutatás eredménye, nem tár fel új forrásokat, hanem az én – remélem, érdekes – megközelítésemből próbálja értelmezni térségünk múltját. Magyarországon – érthető módon – a mindenkori Magyarország egészének szempontjából vizsgálják az eseményeket. Szerbiában a szerb nép szempontjából. Megesik, hogy megpróbálják a mai államjogi kereteket és struktúrákat (pl. a Vajdaság) visszavetíteni a múltba. Ez a munka viszont arra tesz kísérletet, hogy magyar aspektusból, de nem állami, hanem közösségi szempontból értelmezze a Délvidék történetét, azaz annak fontos csomópontjait.”

Az Életjel Könyvek sorozatának 156. darabjaként megjelent munkának lesz folytatása is, hiszen – mint a fedőlapon is olvashatjuk – ez a Küszködés a síkságon című kiadvány 1. része.