2024. augusztus 1., csütörtök

Irodalmi utazás: Csáth-Kosztolányi

A CULTRAIL – Kulturális utazások Szeged és Szabadka régiójában című IPA-projektum által létrejött rendezvénysorozat utolsó előtti állomásához érkezett csütörtökön. A palicsi könyvtárban ekkor Csáth-Kosztolányi irodalomi szimpózium zajlott, ugyancsak az Utazás témakörben, magyarországi és szerbiai irodalmárok és irodalomtudósok részvételével.

A tanácskozás évek óta kerül megrendezésre a Fiatal Írók Szövetsége közreműködésével, idén pedig a Szabadkai Városi Könyvtár és a szegedi DEAK együttműködésében is. Kollár Árpád, a FISZ elnöke arról számolt be lapunknak, hogy évről évre Kosztolányi és Csáth munkásságát veszik górcső alá irodalomtörténészek, valamint régiónk költői és írói, főként Szerbiából és Magyarországból, de akadt rá példa, hogy erdélyi vendégek is. Mint mondta, idén a projektum fő témájához illeszkedve az utazás lett a tanácskozás fő témája is, tehát Kosztolányi és Csáth műveiben fellelhető utazási motívumokat vizsgáltak meg az előadók.

– Dr. Szirák Péter debreceni irodalomtörténész, egyetemi tanár bevezető előadással készült, amihez budapesti irodalomtörténészek, Bednanics Gábor és Bengi László – a Kosztolányi filológia meghatározó alakja – fűzték hozzá gondolataikat. Kosztolányi és Csáth mellett más alkotók is terítékre kerültek, például Danilo Kiš. A találkozónak kettős célja van. Egyrészt, a FISZ-nek mindig is fontos volt, hogy ne csak Magyarország területén szervezzen rendezvényeket, így Felvidéktől, Erdélyen át Vajdaságig, vagy ha úgy tetszik Újvidéktől, Kolozsváron át Dunaszerdahelyig, számos projektet szerveztünk és szervezünk. Másrészt, olyan irodalomtörténészekkel álltunk kapcsolatban, vagy voltak tagjaink, akiknek Kosztolányi vagy Csáth fontos kutatási területét képezi. Ez a projektum előzménye, innen a szervezést átvette a Szabadkai Városi Könyvtár, de a FISZ továbbra is közreműködik és előadókkal vesz részt rajta – mondta az elnök.

A tanácskozás vendégeit Dragan Rokvić, a Szabadkai Városi Könyvtár igazgatója üdvözölte, majd miután az utazás témakörét taglalta, gondolatokat vetett fel a beszélgetés folyamatához.

A szimpózium beharangozott vendégei Bednanics Gábor, Szirák Péter, Bengi László, Raffai Judit, Hózsa Éva, Kollár Árpád, Boško Krstić és Dragana Francišković voltak.