2024. augusztus 1., csütörtök

Nem mindennapi könyvbemutatót tartottak Magyarkanizsán

Németh István Fordulat után című „első” regényét mutatták be vasárnap a magyarkanizsai Művészkávézóban

A fordulat már eleve ott kezdődik, hogy ez valóban a szerző első munkája volt, még akkor is, ha csak most, több mint 60 évvel a regény megírása után jelent meg. Akkoriban ugyanis a kiadó recenzense nem engedte megjelentetni a művet a szöveg zavaros szerkezetére hivatkozva. A regény szerkezetében persze semmi kivetnivaló nem volt, a fiatal író munkáján már akkor is érezhető volt a tehetség, a valódi ok természetesen ideológiai természetű volt, s ezért nem látott a szöveg máig napvilágot. A kézirat a kiadó pincéjébe került, a létezése pedig az évek során lassan feledésbe is merült.

Azt, hogy a porlepte szöveg végül előkerült, mindenki valóságos csodának tartja, még maga a szerző is, aki – mint elmondta – minden kéziratából meg szokott őrizni magának is egy példányt, ennek a szövegnek viszont eltűnt, elkallódhatott az évek során. Varázslatos érzés lehet ilyen élményt átélni, egy több mint fél évszázada elveszettnek hitt alkotással/emlékkel újra találkozni. Különösen izgalmas volt ezt annak tükrében vizsgálni, hogy a szerző igen nagyszabású életműve után retrospektív módon egy ilyen első, pályakezdő darabot ismerhetett meg a közönség, s érdekes volt ennyi év távlatából beszélni az akkori írói szándékról, az írás körülményeiről.

A magyarkanizsai Művészkávézóban (Art Caféban) az írón, Németh Istvánon kívül Sági Varga Kinga, a könyv szerkesztője, valamint Virág Gábor, a Forum Könyvkiadó igazgatója is jelen voltak.

– A regény szövege nagyon is friss és aktuális, annak ellenére, hogy az 50-es évekről szól. Magam is meglepődtem azon, hogy egy több mint 60 évvel ezelőtt íródott regényről van szó, mivel ez egyáltalán nem érezhető a mai olvasó számára, olyannyira, hogy akár azt is hihetnénk, hogy egy kortárs regényt tartunk a kezünkben – mondta Virág Gábor.

– Amikor véletlenül megtalálták a kéziratot, nagyon meglepődtem, és újra el is kellett olvasnom, hogy emlékezzem rá. Nagyjából tudtam, miről szól, de a regényalakokra, a részletekre már nem emlékeztem – mesélte az író, aki hozzátette, hogy az újraolvasás után úgy döntött, hogy az eredeti címet (Felszabadulás után) is megváltoztatja, mivel ennyi év távlatából visszatekintve, s a történelem alakulását újraértelmezve, rá kellett jönnie, hogy a regény cselekményének korszakát, ebből a perspektívából nézve, már nem is lehet felszabadulásként értelmezni.