2024. augusztus 1., csütörtök

Gobby Fehér Gyula a 2014-es Herceg János Irodalmi Díj nyertese

A zombori Berta Ferenc Zsebszínház elnöksége által kinevezett bírálóbizottság, Bogdán József, Csík Mónika, Fekete J. József (elnök), Sándor Zoltán 2013. december 31-én megtartott ülésén egyhangúlag Gobby Fehér Gyulának ítélte oda a 2014-es Herceg János Irodalmi Díjat. Az eredményt ma délelőtt 11 órakor hirdetik ki Herceg János síremlékénél, ahol koszorúzást is tartanak az író születésének 105. évfordulója alkalmából.

Gobby Fehér Gyula elbeszélő, drámaíró, újságíró, az első vajdasági magyar rockopera szerzője. Művei közt van regény, elbeszélés, dráma, hangjáték, televíziós játék, song, és nem elhanyagolható műfaja a kulturális tematikájú jegyzet.

Írói pályája során novelláiban előbb szürrealisztikusan elmosódó kontúrok közé helyezve paradox módon éles közelségbe hozta és parabolisztikusan ábrázolta a világot, a kísérteties történetek, amelyekben sajátos misztikum szövi át a realitást. Alkotásaiban megteremtette a Vajdaság sajátos eszközökkel ábrázolt tér- és időbeli képét, amin belül Újvidék és annak a Telephez köthető regionálisnak, egyben egyetemesnek tekinthető ábrázolását. Narrációja a térségre jellemző szellemi-hangulati panoptikum egyéni sorsokba ojtott elbeszélések sorában mutatja meg az itt élő magyarok jelenét és múltját, amit nem csupán szépíróként, hanem újságíróként is tükörként a vajdasági magyarság elé tárt tartalmas életművébe ágyazva. A bírálóbizottság szerint teljes mellszélességgel, magas művészi szinten vállalta mindazt, amit Herceg János irodalmi programjában lefektetett.