2024. augusztus 1., csütörtök

Fazekas Katalin: Lángot adok át, ápold, s add tovább!

Kiadta az Atlantis Kiadó, készült a KriMel nyomdában Budiszaván 2013-ban

A könyv szerzője, Fazekas Katalin nem csak emlékiratnak szánja terjedelmes, kétkötetes munkáját, hiszen önéletrajza nem puszta visszaemlékezés, hanem egy elkötelezett, hivatásának élő magyartanár, majd tanügyi tanácsos és szakfelügyelő életpálya modellje is.

Az I. kötetben foglalt írás érdekes, nevelési vonatkozásaiban értékes, hiteles, néha fájón igaz. Olthatatlan gyermek- és hivatásszeretete pedig tanulságos, követendő példa lehet az őt felváltó generáció pedagógusainak.

A könyvben kirajzolódik a hivatástudatával összefonódó, céltudatos és következetes pedagógus képe. Példát mutató. Hiszen egy olyan ember vetette papírra tapasztalatait, aki 37 évig szakadatlan munkában lángolt, hogy másoknak világítson.

Nagy szükség van erre, mert az utóbbi évtizedekben oktatási intézményeinkben egyre inkább szaporodnak a tudásukat pusztán szakmaként gyakorló tanítók és tanárok.

Katalin rámutat arra, hogy a gyakori tantervváltozás ellenére is az oktatás és gyermeknevelés területén vannak olyan örök érvényű pedagógiai elvek, jól bevált módszerek, amelyek kellő hozzáértéssel és következetességgel mindig meghozzák a várt eredményt. Nem kézzel fogható eredmény ez, sokkal több annál. Kincs, amely tudással és önálló gondolkodással felvértezett generációkat nevel.

A szerző óravázlatai között külön figyelemre méltó a még mindig érvényes tantervi anyag: Petőfi Sándor János vitéze és Arany János Toldijának feldolgozása. A többéves gyakorlattal rendelkező tanár tudja, a kezdő azonban nem, hogy e két ékes magyar nyelvű elbeszélő költeményt házi olvasmányként nem lehet közel hozni és megszerettetni a diákokkal.

Nagy segítséget nyújtanak a gyakorló pedagógusoknak a könyvben található egyéb iskolai tevékenységekre vonatkozó információk is: mint az osztályfőnöki órák tervezése, az osztályfőnök nevelői szerepe, a szülői értekezletek terve, a szabad aktivitások, az emelt szintű oktatás és pótoktatás fontossága, a szakaktívák munkájának témakörei stb.

Az anyanyelv és a költészet megszerettetésére is számos példát találunk a könyvben. A beszédhangok helyes kiejtésének javítására felhasználható gyakorlatok azért is hasznosak, mert a vajdasági iskolákban csak elvétve foglalkoztatnak logopédust.

Nagy hasznát vehetik a pedagógusok a kötetben található nyelvi játékoknak is, akár a feltüntetett felhasznált irodalmi jegyzéknek és az írók, költők, művészek arcképcsarnokának.

A II. kötet a Vajdaság-szerte ténykedő pedagógusoktól 80 feldolgozott tanítási óravázlatot tartalmaz. Végül tudásfelmérő kérdések sokaságából válogathatnak a pedagógusok. Ennek a kézikönyvnek így nemcsak az általános iskolák tanítói és magyar szakos tanárai vehetik hasznát, hanem mindenki, aki magyar nyelven tanít, beszél és ír.

 Ilyen, a tanítók és tanárok mindennemű aktivitását felölelő és részletes leírását összefoglaló kézikönyv tudtommal még nem látott napvilágot. Kiemelt helyet érdemel a tanári kézikönyvek sorában. Ott kell lennie minden általános iskolában, mert ez a két könyv a pedagógusoknak, értük és értünk készült.