2024. augusztus 1., csütörtök

Az Alföld réméről 20 év után

A Marinko Magdáról megjelent könyvet mutatták be a Lányi Ernő IME-ben

Marinko Magdát 1994. január 28-án tartóztatták le Szegeden. Azóta több mint 20 év telt el, de még mindig élénken foglalkoztatja az embereket a Marinko-ügy. Mint emlékezünk rá, ő és csapata sorozatban követett el példátlanul brutális rablógyilkosságokat Szabadkán, Palicson, Szegeden, Kecskeméten, Orosházán.

Bátyi Zoltán szegedi újságíró Marinko, avagy a halál zsoldosa című könyve tavaly jelent meg. Ezt vasárnap mutatták be a Lányi Ernő Iparos Művelődési Egyesületben. A szerzővel és Csúri Ákossal, a könyvet megjelentető N3 Kiadó vezetőjével Bajtai Kornél, lapunk újságírója beszélgetett.

A dokumentum-riportkönyv foglalkozik azzal a közeggel, amely Magdát körbevette, amely lehetőséget biztosított arra, hogy ilyen típusú gazfickók végül a határ két oldalán elkövethessék ezeket a bűncselekményeket. Bátyi Zoltán újságszerkesztőként kísérte végig a Marinko-ügyet, mind több embertől hallott olyasmit, hogy az illető nem is sejtette, hogy az, akivel az egyik szegedi klubban együtt cselgáncsozott, egy sorozatgyilkos, illetve az egyik hölgy majdnem elájult, amikor kiderült, egy alkalommal a ,,halálosztónak” volt a táncpartnere. E történetek is hozzájárultak, hogy kíváncsi lett a Marinko-jelenségre, hozzákezdett az anyaggyűjtéshez. Sok év telt el, tehát az emberek már bátrabban beszéltek, sikerült neki az üggyel kapcsolatos eredeti dokumentumokhoz is hozzájutnia. Egy olyan könyvet írt, amely megtisztította a történetet mindattól, amit a bulvársajtó akkoriban ráaggatott. Mint Bátyi Zoltán a könyvbemutatón fogalmazott: kizárólag a pénzszerzés vezérelte Magdát, semmiféle hazafias vagy egyéb indíttatásról szó sincs. Egy hölggyel is beszélt telefonon, aki Marinko szellemi társának tartja magát, ő tartja a kapcsolatot az életfogytiglani büntetését töltő sorozatgyilkossal.

A legendás szegedi cukrászda tulajdonosának, Z. Nagy Bálintnak, feleségének és két gyermekének 1994 januárjában történt meggyilkolása után két héttel fogták el Marinko Magdát (ez az a gyilkosság, amelyet nem tudtak rábizonyítani). Csúri Ákos úgy gondolta, Z. Nagyék meggyilkolásának 20. évfordulója előtt kell kiadni ezt a könyvet. Marinko Magdának is eljuttattak egy példányt a kiadványból, aki be akarta perelni őket, mert a szerző megsértette a jó hírét. Ügyvédje azonban lebeszélte a perről, mondván, a jó hírét már a gyilkosságok elkövetésekor elvesztette.