2024. augusztus 1., csütörtök
IN MEMORIAM

Borbély János (1933-2014)

Nyolcvanegy éves korában elhunyt Borbély János műfordító, a kortárs szerb és horvát irodalom egyik legtermékenyebb magyar tolmácsolója. Az Újvidéken született Borbély János Magyar Tannyelvű Főgimnázium és a Tanítóképző elvégzése után dolgozott tanárként, lektorként, újságíróként, 38 évig különböző munkakörökben munkatársa volt az Újvidéki Rádiónak. Majtényi Mihály és Major Nándor terelte írói ambícióit a műfordítás felé. Ranko Marinković Kezek című kötete volt az első nagyobb lélegzetű fordítói munkája 1961-ben.

Kedvelte az olyan munkákat, amelyek több évet igényeltek, mint például Mirko Božić Kurlániak című nagyregénye. A rutinmunka soha nem érdekelte. Szerette a kihívásokat, amikor például a szerző olyan tájnyelven szólalt meg, amelynek kifejezései után hosszasan kellett nyomoznia, konzultálnia az alkotóval. Kedvenc szerzői Danilo Kiš és Mirko Kovač voltak. Kovačtól legutóbb a Nives Koen rózsái című elbeszéléskötetet fordította. Örömmel bíbelődött a lírai leírásokkal, hiszen gimnazistaként maga is alanyi költőnek készült.

Borbély János 67 éves korában, 2000-ben áttelepült a magyarországi Bajára, ahol folytatta műfordítói tevékenységét, munkatársa volt a győri Műhely, a veszprémi Vár ucca Műhely, a pesti Magyar Napló, a balatonfüredi Tempevölgy, a szegedi Tiszatáj és más folyóiratoknak.

Az 1991-től nyugdíjas Borbély János kétszer nyerte el a Bazsalikom Műfordító Díjat (1978, 2008), Forum Nívó-díjban részesült Danilo Kiš: A holtak enciklopédiája fordításáért (1986), megkapta a Szerbiai Íróegyesületek közös díját az év legjobb fordításkötetéért (Mirko Kovač: Európai költésrothadás, 1987). Tagja volt a Vajdasági Íróegyesületnek (1974), valamint a Magyar Írószövetségnek (1991). A XX. század szerb és horvát irodalmának több mint száz szerzőjétől fordított műveket magyarra, könyv alakban pedig mintegy negyedszáz műfordítása jelent meg Újvidéken, Budapesten, Pozsonyban és Eszéken. Nyolcvanadik születésnapján tavaly a zombori Berta Ferenc Zsebszínházban, majd a sziváci Szenteleky Kornél Napok keretében köszöntötték.

Borbély Jánost szombaton temetik Újvidéken, a Városi temetőben.