2024. augusztus 1., csütörtök

Jelenlétünk az Ünnepi Könyvhéten

Csütörtökön kezdődik a könyvünnep, a budapesti rendezvényt Spiró György író nyitja meg – Vajdasági könyvkiadók, szerzők a könyvhéten

A könyvhetet alapító Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése június 12-e és 16-a között, immáron 85. alkalommal rendezi meg az Ünnepi Könyvhetet és hozzá kapcsolódóan a 13. Gyermekkönyvnapokat Budapesten. A budapesti központi rendezvényt június 12-én, délután 4 órakor a Kossuth-díjas Spiró György író nyitja meg. Az alábbi összeállításunkban a vajdasági könyvkiadók szerepléséről számolunk be, és a vajdasági irodalmároknak magyarországi kiadóknál az ünnepi könyvhétre megjelent műveit is bemutatjuk.

Beszédes István legszebb versei

(AB-ART Kiadó, Ekecs)

Beszédes István József Attila-díjas költő, prózaíró, drámaszerző, műfordító, a zEtna irodalmi portál, illetve könyvkiadó főszerkesztőjének e kötetéhez a verseket válogatta és az utószót írta: Fekete J. József.

,,Beszédes István költészetében autonóm mivolta folytán minden kötete központi helyet foglal el. Úgy érzem, most sikerült egy olyan gyűjteményt összeállítani, amely rámutat azokra az eddig rejtve maradt tematikus összefüggésekre, amelyek összekapcsolják az egymástól elhatárolódni tűnő, kötetekben megtestesülő alkotói koncepciókat.” (Fekete J. József)

Kontra Ferenc: Angyalok regénye

(Magyar Napló Kiadó, Budapest)

,,A könyv főhőse a hazavezető utat keresi. A térképet folyton maga előtt kell tartania. A térkép maga a terv. Nem számíthat másra, csak az angyalokra, akik számos alakváltozatban a segítségére lesznek. Kontra Ferenc könyve arról szól, hogy miként nem lehet valaki az, aki voltaképpen. Se a múltban, se a jelenben. Művészregény, családi vagy személyes legendárium? Mindez együtt. De legfőképpen könyv az élet nagy misztériumairól.
Az Idegen című trilógia után a szerző újabb sorsstációkat tár az olvasó elé, a folyton útközben levés állapotát, ahonnan minden út idegenbe vezet.”

Lovas Ildikó: Cenzúra alatti

(készülődés szabómagdaságra)

(Kalligram Kiadó, Budapest-Pozsony)

,,Hogyan lesz egy aradi vagonlakóból a megnyíló Broadway mozi gépésze? Megalázó-e segítséget kérni és bűn-e belekapaszkodni a kínálkozó lehetőségbe egy rossz korban? Milyen nagyanya lesz abból a tanító nőből, aki szíve szerint apáca lett volna, ha nem oszlatják fel az apácarendeket? Mindezekre a kérdésekre keres lehetséges választ Lovas Ildikó legújabb regényében, a tőle megszokott módon, nem egyetlen megoldásba kapaszkodva, de megengedve a választás lehetőségét” (Részlet a kiadó ajánlójából.)

Tolnai Ottó: Balkáni babér

(Jelenkor, Budapest)

Tolnai Ottó költészetét a hatvanas évektől építi, Belgrád, Budapest és Bácska vonzásában olyan új nyelvet alkotott, melyet valóban el kell sajátítanunk, ha érteni akarjuk. Feladatunk versei epikus töltetének köszönhetően több mint hálás, hiszen a szereplőkkel könnyű azonosulnunk, miként a megjelenítő pátosszal és humorral, melyek így együtt jellemzik a Vajdaság, a költő napi történelmét. Tolnai örök realista, szeretett provinciáját most úgy köti a nagyvilághoz, hogy közvetlenül vall önmagáról, úti élményeiről, pályatársairól vagy Pilinszky legendás látogatásáról. Balkáni babér című kötete az elmúlt tíz év bő verstermését gyűjti egybe.

Az Örökszobától a Szél Jankóig

A Forum Könyvkiadó a 85. Ünnepi Könyvhéten és a 13. Gyermekkönyvnapokon

Több kiadványt jelentetett meg az újvidéki Forum Könyvkiadó a jövő heti budapesti Ünnepi Könyvhétre. Jó időzítéssel napvilágot látott Antalovics Péter: Örökszoba, Géber László: Akinek az ég, Kónya Sándor: Nézzünk égre, Silling István: Szenttisztelet és népi vallásosság a Vajdaságban, Lovra Éva: Szabadka urbanizmusa és építészete a második világháború után (1945–1975), Toma Viktória: Szél Jankó és a kiscsalád című műve – tudtuk meg Virág Gábortól, az intézmény igazgató-főszerkesztőjétől.

Az új köteteket több helyen bemutatják a könyvhét keretében. Június 13-án, pénteken Szegeden 17.30-től az Ünnepi Könyvhét színpadán, a Dugonics téren mutatkozik be a Forum Könyvkiadó Intézet, 18 órától a Fókusz Könyváruház standjánál pedig Géber László, Harkai Vass Éva, Lovra Éva dedikál. 19 órától kerekasztal-beszélgetést tartanak a Grand Caféban Danyi Magdolna költészetéről. Fellépnek: Brenner János, Fehér Dorottya, Harkai Vass Éva, Kovács Krisztina, Nagy Márta Júlia, Pál Sándor Attila, Tóth Ákos.

Június 14-én Budapesten dedikálnak a kiadó szerzői: 10 órától Balogh István: Különös kalantén (Forum), Dormán László: Kanizsai képmesék (Forum), 11.00 órától Harkai Vass Éva: Naplóversek (Forum), Silling István: Szenttisztelet és népi vallásosság a Vajdaságban (Forum–VMMI), Várady Tibor: Zoknik a csilláron, életek hajszálon (Forum), 12 órától Antalovics Péter: Örökszoba (Forum), Toma Viktória–Bicskei Anikó: Szél Jankó és a kiscsalád (Forum), 13 órától Géber László: Akinek az ég (Forum–VMMI), Lovra Éva: Szabadka urbanizmusa és építészete a második világháború után (1945–1975) (Forum–VMTT), és végezetül 18 órától Raffay Endre: Esztergomi és pécsi márványkapuk (Forum).

A Könyvhét éjszakáján 20 órai kezdettel felolvasnak: Antalovics Péter, Barlog Károly, Benedek Miklós, Géber László, Harkai Vass Éva (a FISZ és a Forum standjánál).

A könyvheti események keretében június 15-én, vasárnap Zentán a Mosolytenger Gyermekfesztiválon Toma Viktória könyvét mutatják be.

Az eseménysorozat Újvidéken zárul június 16-án, hétfőn, amikor 16 órai kezdettel kiadóházunk 4. emeleti tanácstermében bemutatkoznak a Vajdasági Magyar Könyvkiadók: Agapé, Életjel, Forum, Vajdasági Magyar Művelődési Intézet, Solymosy Könyvesház, zEtna.

A zEtna és a VMMI is felkészült az Ünnepi Könyvhétre

Június 12–16-a között immáron 85. alkalommal rendezik meg Budapesten az Ünnepi Könyvhetet, s az előző évekhez hasonlóan a zentai zEtna Kiadó és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet is bemutatja a legújabb könyveit a Budapesten 85. alkalommal megrendezésre kerülő Ünnepi Könyvhéten. A zEtna gondozásában megjelent könyvek közül Balázs Attila: Szép kis történetek, Mihályi Czobor (Fekete J. József): Angyalok rozettája – Kihagyásos körséta huszonnégy képben, Sinkovits Péter Orpheum című prózakötetét és Szögi Csaba Rakjatok be a gumiszobába című verseskötetét is bemutatják Budapesten. Közvetetten ugyan, de zEtnás vonatkozásúnak tekinthető Beszédes Istvánnak, az internetes irodalmi folyóirat és könyvkiadó vezetőjének legszebb verseit tartalmazó kötet is, amely a magyarországi AB-Art Könyvkiadó gondozásában lesz jelen a rendezvénysorozaton.

A VMMI úgyszintén négy új címmel, Sziveri János Pasztorál című verseskötetével, Szőllősi Gyula Emlékeim nyomában című önéletírásával, Silling István Szenttisztelet és népi vallásosság a Vajdaságban – Különös tekintettel a nyugat-bácskai emlékművekre és kölcsönhatásokra című, az újvidéki Forum Könyvkiadóval közösen megjelentetett néprajzi kiadványával és Dévavári Zoltán: Új partok felé – Kisebbségi kiútkeresés, szellemi és politikai irányzatok a Délvidéken és a Magyar Párt megalakulása (1918-1923) című könyvével szerepel majd az Ünnepi Könyvhéten.

Az Életjel Kiadó újdonságai a könyvhéten

A szabadkai Életjel Kiadó 2013 második félévében és az idén megjelent kiadványokkal mutatkozik be Budapesten, az Ünnepi Könyvhéten.

Ezek: Hózsa Éva: Mesterségem: irodalomtanár, Pekár Tibor: Szabadka zenei élete a 19. század második felében, Pintér Lajos: „Gyűjtsd a termést kalangyába”. A Kalangya története. (1932–1944) Szabó Palócz Attila:

Visszapörgetés, Zomborcsevics Vince Szabadka történeti összefoglalójának reprint kiadása és az idei első kiadvány, Mészáros Zoltán: Küszködés a síkságon (1. rész) című kötet is szerepel a könyvhéten. Az Életjel Kiadó részéről Szabó Palócz Attila fog dedikálni, akinek könyve az 55 éves Életjel 155. kiadványaként jelent meg, és mint Dévavári Beszédes Valéria fogalmazott, ezek az esszék tükrözik az Életjel 55 éve megfogalmazott céljait.

Térhatárok

Határon túli magyar írók antológiája – Kortárs Kiadó, szerkesztő Fekete Vince

Terek? Határok? Térhatárok. Más-más országokban, határok inneni és onnani oldalain élő alkotók munkái. Az irodalom tereiről. Az irodalom vidékeiről. Így, együtt, egy térben, e kötet terein, határain, térhatárain belül Az antológia költőit, próza-, színmű- és tanulmányíróit, valamint fordítóit a magyar kulturális tárca ösztöndíjai segítették munkájukban 2010 és 2012 között.

A szerzők közül mi a vajdaságiakat emeljük ki: Bencsik Orsolya, Benedek Miklós, Csík Mónika, Danyi Zoltán, Lénárd Róbert, Novák Anikó, Sándor Zoltán, Terék Anna.

Vajdasági szerzők műveit találunk majd a Körkép 2014 és a Szép versek 2014 kiadványokban is.

Az össz kiadványról, a dedikálások helyszínéről is időpontjáról a www.unnepikonyvhet.hu honlapon tájékozódhatunk.