2024. augusztus 1., csütörtök
HÉTFŐN A FORUM-HÁZ TANÁCSTERMÉBEN

Könyvkiadók bemutatkozása

Június 16-án, hétfőn Újvidéken a Forum-ház IV. emeleti tanácstermében 16 és 18 óra között bemutatkoznak a Vajdasági Magyar Könyvkiadók. Köztük van az Agapé, az Életjel, a Forum, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet, a Solymosy Könyvesház és a zEtna.

A rendezvényen a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet Sziveri János Pasztorál című CD-mellékletet is tartalmazó verseskötete, Dévavári Zoltán Új partok felé című könyve, Egy patrícius a titkok kapujában című kötete Mák Ferenc szerkesztésében, dr. Szöllősi Gyula önéletírása (Emlékeim nyomában), valamint a Forum Könyvkiadó Intézettel közösen megjelentetett Silling Istvánnak Szenttisztelet és népi vallásosság a Vajdaságban című, válogatott tanulmányokat tartalmazó kötete kerül bemutatásra.

Sziveri János Pasztorál című verseskötetének bemutatóján közreműködik Bakos Árpád, zeneszerző, énekes, muzsikus, a CD-melléklet zeneszerzője és zenei szerkesztője, aki így vall Sziveri János költészetéről: „Amikor Sziveri János verseit zenében akarjuk megidézni, az általa kijelölt útról egész egyszerűen nem lehetett letérni. Engedni kell, hogy a balkáni virtus és a közép-európai szomorúság az irónia által segítve feloldja egymást. A versélményt megőrizve próbáltam olyan meghatározó elemeket keresni, amelyek lüktetésükben, ritmusukban végig jelen lehetnek az előadás zenéjében éppen úgy, ahogy a versekben is jelen vannak visszatérő motívumok, életérzések.”

A zEtna az ünnepi könyvhét címszavait (Balázs Attila: Szép kis történetek, Mihályi Czobor: Angyalok rozettája, Sinkovits Péter: Orfeum és Szögi Csaba: Rakjatok be a gumiszobába!) mutatja be a hétfői találkozón Újvidéken a zEtna, Beszédes István szerkesztő és két szerzőtársa, Sinkovits Péter és Szögi Csaba. A Forum Könyvkiadó Intézet is ismerteti legújabb kiadványait. Fellép Antalovics Péter, az Örökszoba című verseskötet szerzője, a 35 évnél fiatalabb szerzők részére kiírt pályázat nyertese. Bemutatásra kerül Géber László Akinek az ég című, rádióesszéket tartalmazó kötete, Harkai Vass Éva naplóversei Ami feltárul s ami nem címmel, Silling István

Szenttisztelet és népi vallásosság a Vajdaságban című tanulmánykötete, valamint Toma Viktória Szél Jankó és a kiscsalád című gyerekkönyve. A rendezvényen alkalmi kiállítás nyílik Bicskei Anikó meseillusztrációiból. A könyvbemutatók alkalmából a könyvheti kiadványok kedvezményesen megvásárolhatók.