2024. augusztus 1., csütörtök
ÚJ KÖNYVEK

Skandinávok és a hidegháború

CAMILLA LÄCKBERG: ELTITKOLT ÉLETEK

Camilla Läckberg nagy sikerű krimisorozatának ebben a kötetében a náci múltba vezetnek a szálak. Patrik Hedström felesége Erica, édesanyja múltja után kutatva házuk padlásán egy náci érmet és egy véres gyermekruhát fedez fel. Az érmet elviszi egy, a második világháború időszakát kutató történészhez és gyűjtőhöz, akit nem sokkal később meggyilkolnak. A nyomozó és felesége együttes erővel vágnak bele a nyomozásba, amely megdöbbentő felfedezésekhez vezet a náci korszakra vonatkozóan, amelyhez valamilyen módon Erica édesanyja is kapcsolódott. A nyomozást veszélyessé teszi, hogy élnek még emberek, akiknek közük volt annak idején ezekhez az eseményekhez.

LEON URIS: ARMAGEDDON

Az Armageddon igazából Berlin regénye. A második világháború befejezését követően a szövetségesek és a Vörös Hadsereg is megérkeznek Berlinbe, ahol igyekeznek megvetni a lábukat. És szinte abban a pillanatban, amikor a náci Németország térdre kényszerül, kezdetét veszi egy másik háború a szovjetek és a nyugati szövetségesek között, a német főváros feletti uralomért.

A regény főszereplője Sean O’Sullivan amerikai tiszt, akinek két testvére is odaveszett a háborúban, ezért gyűlöli a németeket, így amikor egy német lánnyal keveredik szerelmi viszonyba, ez számos erkölcsi kérdést vet fel benne.

Leon Uris dokumentarista pontossággal tárja elénk, milyen kegyetlen viszonyok is uralkodtak a porig rombolt Berlinben, ahol a lakosságnak ennivalója és a tüzelője sem volt, de ezekre az alapvető szükségletekre árnyékot vetett a kibontakozó hidegháborús presztízsharc a két tömb között.

ERIK AXL SUND: BOMLÁS

Sofia Zetterlund pszichoterapeuta kezeli a Sierra Leone-i gyerekkatonát, Samuel Bait és egy középkorú nőt, Victoria Bergmant, aki fájó sebet hordoz gyerekkora óta. Csak egy a közös bennük: mindketten a multiplex személyiségzavar jeleit mutatják.

Jeanette Kihlberg bűnügyi felügyelő eközben új eseten dolgozik: egy fiatal srác szörnyű sérülésekkel borított holttestére bukkantak az egyik stockholmi parkban. Ki lehet ez a fiú? Talán megkínozták? És hogy lehet, hogy senkinek sem hiányzik?

A felügyelő a bántalmazási ügyekben járatos pszichoterapeuta segítségét kéri. Jeanette Kihlberg és Sofia Zetterlund ugyanazt kérdezik maguktól: mennyi szenvedésnek tud egy ember kitenni valakit, mielőtt emberi mivoltát levetkőzve szörnyeteggé válik?

A Bomlás egy trilógia első része.