2024. július 17., szerda

Kisebbségi nyelvi, irodalomi és kulturális diskurzusok

Konferencia a Bölcsészettudományi Kar 60 éves jubileuma jegyében

Az Újvidéki Egyetem BTK Magyar, Szlovák és Ruszin Tanszéke Kisebbségi nyelvi, irodalomi és kulturális diskurzusok Délkelet- és Közép-Európában II. címmel tudományos tanácskozást tartott csütörtökön a bölcsészkaron. A konferencián a résztvevők a Szerb Köztársaság Oktatási és Tudományügyi Minisztériuma által támogatott tudományos projektum (Kisebbségi nyelvi, irodalmi és kulturális diskurzusok Délkelet- és Közép-Európában c., 2011-2014, 17817-es szám) keretében elvégzett négyéves munka eredményeiről számoltak be. A projektum keretében az év végéig tanulmánykötetet adnak ki. A konferencia vezetője dr. Miroslav Dudok egyetemi tanár volt. A Magyar Tanszékről a konferencia résztvevői voltak: dr. Csányi Erzsébet, dr. Bence Erika, dr. Harkai Vass Éva, dr. Faragó Kornélia, dr. Horváth Futó Hargita, dr. Láncz Irén, dr. Katona Edit, dr. Kovács Rácz Eleonóra, dr. Pásztor Kicsi Mária, dr. Rajsli Ilona, dr. Andrić Edit, dr. Utasi Csilla, dr. Molnár Csikós László, dr. Hózsa Éva, dr. Tüskei Vilma, dr. Toldi Éva és dr. Ispánovics Csapó Julianna.

Dr. Csányi Erzsébet, a Magyar Tanszék vezetője elmondta, hogy a Bölcsészkar kisebbségi tanszékei 2011 óta közös tudományos projektumon dolgoznak együtt.
– Az Oktatási és Tudományügyi Minisztériuma által támogatott projektum lehetőséget adott mindannyiunknak, hogy egyénileg is elmélyüljünk olyan témákban, amelyek érdekelnek bennünket. Egy huzamosabb ideig végzett kutatásban szemlélődve ki tudjuk tapintani azokat a hangsúlyokat, amelyek az egyéni kutatópályán is érdekesek. Ugyanakkor kohéziós ereje is van a projektumnak, hiszen a nemzetiségi tanszékek kutatásainak eredményei közös konferenciákon és közös kötetekben jelennek meg. Egymást szemmel tartva hasonlíthatják össze a kutatási témáikat és ezzel egyidejűleg a tudományos közvélemény felé egy kommunikációs csatornát nyitnak. A nyelvtudományok és irodalomtudományok minden területét felöleli a konferencia – nyilatkozta dr. Csányi.