2024. augusztus 1., csütörtök

Egy csepp Bánát és egy csepp Magyarcsernye

Szabadkán bemutatták Biacsi Karolina Értékmentés a déli végeken című könyvét

A Szabadkai Városi Múzeumban pénteken este bemutatták Biacsi Karolina Értékmentés a déli végeken című könyvét. A könyvbemutatón Hulló István, a szabadkai Városi Múzeum igazgatója üdvözölte az egybegyűlteket. A könyv a magyarcsernyei Biacsi Pál-kápolna restaurálásáról ad információkat. Elkészítésében a szerző segítségére volt dr. Elisabeth Fessl de Alemany, valamint Farkas Réka és Tóth Alexandra restaurátorok. A kiadvány három nyelvű, magyar, német és szerb, ami a Délvidék eredetileg benépesülő közösségét szimbolizálja, támogatója a tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi-nemzeti közösségi titkárság. A könyvbemutatóhoz kiállítás is társult, amelynek kurátorai Biacsi Karolina és Dr. Elisabeth Fessl de Alemany voltak.

A rendezvényen Lovas Ildikó, a Magyar Nemzeti Tanács kulturális ügyekkel megbízott tanácsosa kulturális örökségeink megőrzésének fontosságára hívta fel a figyelmet.

– Az MNT-ben három területet határoztunk meg: a kulturális örökség őrzését és birtokbavételét, a hagyományok őrzését és a kortárs művészetek támogatását. A kulturális örökség birtokbavétele kapcsán kiváló munkatársakra leltem. Korhecz Papp Zsuzsanna nevéhez oltárképek restaurálása fűződik, a temerini Baranyi-hagyatékot Ninkov Kovacsev Olga dolgozta fel, Biacsi Karolinával pedig a Szabadkán 1815-ben első köztéri szoborként felállított Szentháromság-szobor jövő évre tervezett visszaállítása kapcsán működünk együtt. A felsoroltak minden bizonnyal érzékeltetnek valamit abból az elhivatott küzdelemből, amit szakemberekkel, művészettörténészekkel, restaurátorokkal együtt vívunk. Nem mellékes, hogy mindehhez szükséges alkotói tehetség is, amit ezúttal ünneplünk – hallottuk Lovas Ildikótól.

A könyvet Biacsi Schön Antal publicista méltatta:

– Csak dicsérni tudom a könyvet, ami nemcsak emlékőrző, hanem egyben értékőrző és értéktovábbító kiadvány is, maradandó értéke Magyarcsernyének – mondta többek között Biacsi Antal.

Korhecz Papp Zsuzsanna, a szabadkai Városi Múzeum festőrestaurátora az alázatot és igényességet emelte ki a könyv kapcsán.

– Amikor belelapoztam ebbe a gyönyörű kiadványba, arra gondoltam, hogy a műemléken végzett munka sokkal magasabb színvonalon van, mint az eredeti műemlék. A huszadik század elején megépült Biacsi Pál kápolna korának jellemző kápolnája volt, korabeli mesterek építették, nem volt közöttük akadémiát végző művész. Igaz viszont, hogy a korabeli mesterek munkájának színvonalát már csak ritkán tudjuk elérni. Az pedig, hogy ez a kápolna méltón lett felújítva, ennek a színvonalnak köszönhető – fejtette ki a restaurátor, majd bemutatta Biacsi Karolina életpályáját, megemlítve, hogy az örökösöket a szerző hozta össze, miután 2010-ben határozott szándékukká vált dédapjuk hagyatékának megmentése.

Biacsi Karolina kőrestaurátor, a kiadvány szerzője személyes gondolatait osztotta meg a könyv kapcsán, mint mondta, a könyvbemutató elhozott Szabadkára egy csepp Bánátot és egy csepp Magyarcsernyét.

– Minden kulturális szellemi vagy épített örökségünkért megdolgoztak eleink. A mi feladatunk, hogy ezeket megőrizzük, ne hagyjuk elveszni, egyéni ízlés és értékítélet nélkül, minden kulturális érték iránti legnagyobb tisztelettel végezzük a mentést. Ez volt a feladatunk a Biacsi Pál kápolna ügyében is, és mindenképpen szerettük volna továbbadni, így jött létre ez a könyv. Úgy gondolom, ha nem tettünk volna lépéseket, mára az épület összedőlt volna és Magyarcsernye szegényebb lenne egy épülettel – fejtette ki a szerző és köszönetet mondott mindazoknak, akik részt vettek a könyv készítésében. A könyvbemutatón Hajdú Tamás színművész szavalt.